Conceptul „Școala Digitală” va fi implementat în 25 de instituții din RM
Proiectele „Tekwill în Fiecare Școală” și EU4Moldova: Startup City Cahul au prezentat conceptul „Școala Digitală”, care urmează a fi implementat în 25 de instituții de învățământ din Republica Moldova, selectate în urma unui concurs național. Inițiativa „Școala Digitală” vine să susțină viziunea de digitalizare a educației din țară. Conceptul presupune ghidarea instituțiilor în procesul de transformare și digitalizare, pe parcursul unui an academic.
Instituțiile care participă la programul „Școala Digitală” sunt 25 de școli din raioanele Leova, Cantemir, Taraclia, Cahul, Vulcănești, Briceni, Fălești, Florești, Călărași, Hîncești, Ialoveni, din municipiile Chișinău și Bălți, precum și din UTA Găgăuzia.
În parcursul de transformare digitală, acestea vor implementa programul Microsoft Office 365 pentru Educație, ceea ce le va permite cadrelor didactice să comunice, să colaboreze și să evalueze proiectele elevilor mai eficient.
Totodată, pe toată tehnica de calcul din școli va fi instalat softul Windows licențiat. Instituțiile vor fi conectate la rețeaua de internet de mare viteză, pusă la dispoziție de furnizori locali.
În școli va fi implementat modelul OECD Learning Compass (Busola Învățării) în timpul orelor, ceea ce presupune învățarea bazată pe competențe. De asemenea, instituțiile vor putea oferi interactivitate studiului la discipline precum chimie, fizică, biologie, geografie, prin integrarea modelelor 3D din librăria Corinth.
Printre instituțiile care vor trece prin acest proces se numără și Liceul Teoretic ,,D. Cantemir” din orașul Cantemir, unde primele transformări se fac deja simțite. Instituția a fost dotată cu un Laborator Digital, unde 95 de elevi pot studia design grafic, programarea algoritmilor în C/C++, proiectarea și dezvoltarea web, antreprenoriat.
În laborator au fost instalate deja 10 calculatoare și 10 laptop-uri, un proiector cu tablă interactivă și o imprimantă performantă.
Elena Macaria, directoarea Liceului Teoretic „D. Cantemir”: „Dezvoltarea digitală a instituției presupune transformarea elevilor în co-designeri ai curriculei, formarea competenței digitale a elevilor, cadrelor didactice și a unui mediu TIC puternic, inovator, competitiv și sigur. Implementarea strategiei va forma o comunitate educațională dezvoltată digital, inovatoare și incluzivă, un mediu de colaborare care încurajează munca inovatoare a tuturor persoanelor și asigură o dezvoltare durabilă în toate domeniile”.
Cele 25 de școli vor fi ajutate să dezvolte proiecte STEAM, iar cadrele didactice vor fi asistate în integrarea metodologiei „Clasa Inversată”. Un element important este și faptul că elevii instituțiilor vor putea studia discipline opționale ce țin de profesiile viitorului, oferite de programul „Tekwill în Fiecare Școală”.
Galina Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării: „MEC vine să susțină eforturile depuse de cadrele didactice din cele 25 de școli beneficiare ale inițiativei „Școala Digitală” în organizarea de activități de învățare la ore cu elevii ce promovează învățarea bazată pe competențe. Am dori să ne exprimăm admirația pentru implicarea activă din acest weekend în care peste 150 de cadre didactice, manageriale și elevi au participat într-un atelier unic de identificare și dezvoltare a unui model de evaluare calitativă a competențelor în rândul elevilor”.
Andrei Prisăcar, directorul adjunct al AGE: „Noi suntem alături ca parteneri să susținem aceste eforturi și vom pune umărul la transformarea digitală în școală. Cel mai greu este să schimbi anumite procese și să introduci un alt mod de a face lucrurile. Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și-a trasat ca și obiectiv modernizarea și digitalizarea la nivelul întregii societăți și vom fi foarte activi și implicați în orice inițiativă care se referă la acest deziderat”.
Boris Filipov, Manager de Proiect: „În acest an, alte 6 școli din regiunea de Sud vor putea deschide în incinta lor un Laborator Digital. Aceste spații de învățare inovatoare sunt perfecte pentru acei studenți care nu dețin un dispozitiv digital acasă, deoarece oferă acces la oportunități egale de dezvoltare și avansarea abilităților digitale. Sunt încântat să știu că șase școli din proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul fac, de asemenea, parte din inițiativa Școala Digitală și, astfel, pe calea dezvoltării și adoptării unei strategii de transformare digitală și pedagogică”.
Timp de un an, instituțiile urmează a fi asistate de experți educaționali, atât locali cât și internaționali, cu scopul de a dezvolta strategia de transformare digitală, a îmbunătăți infrastructura, tehnica de calcul, precum și procesele de comunicare și colaborare dintre elevi, profesori și părinți.
Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în RM: „Suedia este un mare susținător al educației STEM, deoarece a avut un impact mare asupra economiei noastre și a satisfăcut cererea puternică pentru o forță de muncă calificată în STEM în țară. Mă bucur să văd că educația STEM este susținută și de inițiativa „Școala Digitală” în Moldova”.
Andrea Cuzyova, reprezentant PNUD Moldova: „Pe măsură ce avansăm transformarea digitală a școlilor din Republica Moldova, trebuie să oferim mai mult sprijin profesorilor în adaptarea Strategiei de transformare digitală în școli la fiecare dintre cele 25 de școli selectate, de la Briceni până la Giurgiulești”.
De menționat că, în acest an școlar, cele 16 școli beneficiare ale inițiativei „Laboratoare Digitale” vor fi echipate cu calculatoare și laptopuri moderne, grație unei donații în valoare de 80.000 de euro, făcute în parteneriat cu Guvernul României prin intermediul RoAid – Romanian Agency for International Development.
Inițiativa „Școala Digitală” este dezvoltată de către „Tekwill în Fiecare Școală” și EU4Moldova: Startup City Cahul, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Agenția de Guvernare Electronică și este susținută de USAID Moldova, Suedia, Uniunea Europeană și PNUD Moldova.