Schimbările demografice, o prioritate a autorităților și a partenerilor externi

Republica Moldova trece printr-o fază de schimbări demografice intense, în condițiile unei rate scăzute a natalității și a emigrării populației. Astfel, autoritățile sunt îngrijorate de numărul de oameni care vor rămâne în țară, dar și cine va achita pensiile.

Aceste subiecte sunt abordate la Chișinău în perioada 25-26 martie, în cadrul unei conferințe internaționale organizată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și intitulată: „Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente”. 

NATALIA PLUGARU, reprezentant adjunct UNFPA Moldova: „Conferința pe care o organizăm astăzi aduce participanți din administrația publică locală din Republica Moldova, dar și reprezentanții a Guvernelor din alte țări. Vom discuta despre prognoza populației și importanța prognozelor populației. Despre recensământ și cum datele recensământului trebuie să fie utilizate pentru a lua decizii în domeniul social, economic, educativ.”

Scopul conferinței este de a evidenția rolul transformator al datelor în elaborarea politicilor pentru integrarea europeană și dezvoltarea locală, abordând subiecte variind de la extinderea accesului la date fiabile în Republica Moldova până la accelerarea aderării la UE.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Noi suntem întru-n continuu proces de fortificare a administrației publice centrale. Asta este și o condiție de bază a în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Fără o administrație eficientă, integră, nu vom putea reforma sistemele noastre slăbite care au fost lipsite de investiții și decizii curajoase. Deci toate experiențele bune, inclusiv efortul nostru pe digitalizare, urmează să prindă turații.”

NATALIA PLUGARU, reprezentant adjunct UNFPA Moldova: „În primul rând datele vor sta la baza reformelor pe care Republica Moldova va trebui să le întreprindă și deja le întreprinde pe calea integrării europene. Datele vor fi importante să demonstrăm progresele pe care le facem în procesul integrării europene.”

Totodată, în cadrul evenimentului sunt argumentate importanța datelor în stimularea dezvoltării locale și sunt prezentate exemple de succes ale inițiativelor autorităților locale din țări membre ale Uniunii Europene.

NICOLAE DANDIȘ, primarul municipiului Cahul: „Este important că se includ pe agendă aceste întrebări. Tot ceea ce înseamnă instituțiile generatoare de date statistice și informații. Și cei care ar trebuie să le utilizeze în tot ceea ce înseamnă activitatea, analiza, sau procesul decizional. De aceea, este un subiect relevant pentru autoritățile publice centrale și cele locale.”

TATIANA ȚURCAN, primarul comunei Vinogradovca: „Cetățeanul ar trebui să înțeleagă că datorită la aceste evenimente, va primi servicii mai calitative. Fiindcă din procesul decizional care se iau în diferite politici, depinde și nivelul de trai al oamenilor.”

Pe parcursul celor două zile participanții discută și despre importanța modernizării infrastructurii de colectare și producere a datelor statistice de calitate și s-au referit la desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor, care va începe în data de 8 aprilie, 2024.