Schimbările climatice – o problemă reală și cu efecte de durată în RM

Schimbările climatice sunt o problemă reală și cu efecte de durată, a declarat președintele Maia Sandu. Potrivit ei, în Republica Moldova anii secetoși sunt tot mai frecvenți, iar asta compromite roada, seacă apele în fântâni, lacuri și râuri, dar și usucă pădurile. Resursele de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Despre aceste probleme s-a vorbit la conferința dedicată schimbărilor climatice, organizată de Președinție. 

Maia Sandu, Președinte, Republica Moldova: ”Chiar dacă trecem printr-o perioadă foarte complicată, cu un război în vecinătate, cu o criză energetică majoră, cu o situație economică incertă, trebuie să abordăm la modul cel mai serios și problema schimbărilor climatice – și să acționăm. Ce trebuie să facă fermierii ca să nu mai piardă roada din cauza secetei, cum pot ști ce soiuri de plante sunt mai rezistente la secetă, pentru a le cultiva? Ce copaci trebuie să sădim ca să ne asigurăm că se vor prinde, vor crește și vor rezista și peste 100 de ani? Cum putem să ne protejăm resursele de apă ca să nu le irosim? Ce sisteme de irigare putem folosi, ca să fie eficiente, să folosească apă puțină și reciclată?”

Șefa statului i-a îndemnat pe participanții la conferință să caute împreună răspunsuri la aceste întrebări, să învețe de la cercetători și oameni de știință, de la fermieri și silvicultorii din țară sau de peste hotare, de la cei care au obținut rezultate concrete în adaptarea la schimbările climatice.

Astfel, generațiilor următoare vor obține o țară mai verde, mai sănătoasă, o țară în care vrei să trăiești.