Scăldatul în lacurile din nordul țării, periculos

Bălțenii sunt atenționați să evite scăldatul în bazinele acvatice din oraș. Apa nu corespunde parametrilor sanitari. Probele de laborator arată că apa din Lacul Orășenesc, Comsomolist și Canalul de Canotaj, conține bacterii periculoase, relatează NordNews.

Elena Revenco, șefa Secției Protecția sănătății publice, CSP Bălți: „Cu părere de rău, avem o creștere a bacteriilor coliforme. Probele se vor repeta de două ori în lună, dar acum, probele denotă calitatea a IIIV – a și a V-a, ceea ce nu permite scăldatul.”

Dacă în capitală, zonele de agrement au fost pregătite pentru începerea sezonului estival, iar plajele din preajma bazinelor acvatice au fost dezinfectate, în Bălți nici nu a fost creată o comisie în acest sens.

Elena Revenco, șefa Secției Protecția sănătății publice, CSP Bălți: „Până acum nu a apărut nicio decizie de formare a unor comisii similare celor din anii precedenți cu serviciile care monitorizează starea sanitară a zonelor de agrement, calitatea apei, dotarea cu cele necesare.”

Între timp, unii oameni se scaldă fără frică în apa Lacului Orășenesc, în mare parte copii.

Totuși, majoritatea localnicilor spun că riscul infecțiilor este mare.

„Nu știu cine înoată acolo, ce bacterii sunt și nu vreau să mă îmbolnăvesc.”

„E foarte murdară apa. Eu nu mă scald în iazuri și nici copiilor nu le permit. Apa e murdară și se pot infecta.”

„Este o stare nesatisfăcătoare. Nu te poți scălda, doar să te odihnești pe o pătură, pe plajă, nu mai mult. Trebuie salubrizată și plaja. În copilărie nu era stuf, totul era curat, plaja era cu nisip curat și mulți oameni se odihneau aici”, au spus oamenii.

Iar pescarii susțin că apa nu este bună nici pentru pești, asta pentru că iazul nu a fost curățit de multă vreme, problemă de care ar trebui să se ocupe agenția „Apele Moldovei”, doar că asemenea lucrări sunt foarte costisitoare.

„Apa este rea chiar și pentru pești. Anul trecut pescuiam acolo, lângă pod. Hrana pentru pești mirosea oribil.”

„E strașnic. Priviți ce se întâmplă! Nu știu ce prind sărmanii pescari. În fiecare an, primăria promite să amenajeze zona, dar ați văzut ce dezordine este? Iar apa miroase îngrozitor”.

Unica alternativă pentru scăldat rămân piscinele.

„Apa e curată, e dezinfectată, nu e periculoasă pentru copii. Chiar dacă înghit puțin clor nu e strașnic. Dar în iaz e murdară apa și o înghițitură poate avea consecințe.”

Colegii de la NordNews au încercat să afle ce măsuri întreprind autoritățile publice locale pentru a salubriza zonele de agrement. Svetlana Novicova, șefa întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații verzi”, ne-a declarat la telefon că muncitorii mătură și strâng deșeurile acumulate în preajma bazinelor acvatice o dată pe lună.