Scăderi drastice în luna august la preţurile produselor alimentare

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna august, revenind la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, chiar dacă preţurile la orez au explodat după restricţiile la export anunţate de India, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de hotnews.ro

În luna august 2023, acest indice a scăzut cu 2,1%, până la 121,4 puncte, de la nivelul revizuit de 124 puncte înregistrat în luna iulie. Valoarea din luna august 2023 este cu 24% sub maximul istoric atins în luna martie 2022, imediat după debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul la Roma, scăderea din luna august s-a datorat declinului înregistrat la produse lactate, uleiuri vegetale, carne şi cereale, care a contracarat avansul preţurilor la orez, până la maximul ultimilor 15 ani, după restricţiile la export anunţate de India.

Preţul mondial al lactatelor calculat de FAO a scăzut cu 4% în luna august, comparativ cu iulie, ca urmare a declinului preţurilor la lapte praf, dar şi a preţurilor la unt şi brânză. Preţurile la carne au scăzut şi ele cu 3%, graţie în principal diminuării cotaţiilor la carnea de oaie, dar şi a preţurilor la carnea de porc, pui şi vită.

Indicele preţurilor la uleiuri vegetale a scăzut cu 3,1% în luna august, în condiţiile în care preţurile mondiale la uleiul de floarea soarelui au scăzut cu aproape 8% pe fondul diminuării cererii la import şi ofertei abundentei.

Preţurile mondiale la cereale au scăzut cu 0,7% în august, comparativ cu luna iulie, în principal ca urmare a unui declin de 3,8% a preţurilor la grâu, graţie recoltelor bune din emisfera nordică, precum şi a faptului că preţurile la porumb au atins minimul ultimilor trei ani, graţie unei recolte record în Brazilia.

Un alt produs alimentar la care preţurile mondiale au crescut este zahărul, în cazul căruia FAO susţine că preţurile au crescut cu 1,3% în luna august, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr.