Valeriu, Victor și Grigore Capcelea au lansat monografia „Comuna Izvoare (raionul Florești): istorie și actualitate”. Cartea reprezintă o cercetare a istoriei comunei Izvoare de la prima atestare documentară în 1552 până în zilele noastre, relatează nordnews.md.
Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți: „O monografie deosebit de importantă pentru noi toți pentru că din ea avem ce învăța despre valorile umane, despre oamenii care au stăruit în educația și munca lor și au reușit să ajungă pe înalte culme ale civilizației și dezvoltării. Aceste modele trebuie urmate și lăsate urmașilor noștri ca fiind o pildă pentru viitorul lor.”
Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „Bine că această lucrare a apărut fiindcă multe evenimente din trecut au fost păstrate pentru totdeauna. Presupun că cei care vor lua cunoștință de această carte,inclusiv și băștinașii acestei localități vor descoperi unele lucruri despre care nu au știut.”
Monografia numără 345 de pagini cu diferite ilustrații.
Chiril Moțpan, deputat: „Există oameni extraordinari care au știut să muncească asiduu la colectarea informației, picătură cu picătura. A scrie o astfel de carte de asemenea anvergură, o autobiografie a unui sat este mai complicat decât a scrie un roman, o ficțiune. Aici s-a cerut multă muncă.”
Nicolae Bulat, director, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Soroca: „Frații Capcelea au imortalizat generația care numai ce a trecut, dar și generația de astăzi. Au imortalizat-o, lăsând o altă problemă, celor care vin, ca și ei la rândul lor să scrie ceva despre noi. A scrie o carte este un lucru foarte bun și cel care scrie o carte trebuie să fie lăudat cât mai tare.”
Autorii monografiei „Comuna Izvoare (raionul Florești): istorie și actualitate” spun că au depus un efort colosal pentru ca această carte să vadă lumina zilei.
Valeriu Capcelea, doctor habilitat în filozofie, conferențiar universitar: „Timpul se scurge și trebuie să ne întoarcem la Izvoare, la rădăcinele noastre. După o ezitare de jumătate de secol am hotărât să scriem această carte pentru că acest sat merită.”
Victor Capcelea, doctor în științe geonomice, lector universitar: „E o carte cu un volum de peste 340 de pagini. Este o lucrare destul de consistentă, este o lucrare complexă și multidimensională. Noi am încercat să cuprindem și istoricul și actualitatea, situația reală care este acum în localitate.”
Grigore Capcelea, doctor în psihologie, conferențiar universitar: „Această monografie este complet diferită față de celelalte monografii. Noi am luat câteva aspecte esențiale. E vorba de aspectul istoric și cel geografic. Am ilustrat și comentat anumite domenii stringente pentru viața localnicilor. Noi am depus acolo muncă, perseverență și mult suflet.”
Oamenii au apreciat profesionalismul și dăruirea autorilor, dar și modul în care a fost reliefate personalitățile proeminente care s-au născut sau au rădăcini în comuna Izvoare.
Ion Valer Xenefontov, doctor în istorie: „Am rămas frapat de eleganța, stilul dar și sufletul acestei cărți, pentru că, vă spun sincer, nu în zadar port ochelari, am citit biblioteci de cărți. Este o lucrare care îmbină armonios materialul textual cu cel ilustrativ. Este o carte bogată în ilustrație, nu în zadar se spune că o imagine vorbește cât o mie de cuvinte. Undă verde cărții spre inimile cititorilor. Felicitări.”
Elena Rusu, pedagog: „Această carte m-a impresionat foarte mult. Sunt foarte multe imagini colorate care vor prezenta interes atât la persoanele în vârstă, cât și la tineri.”
Iulia Nicuță, studentă: „Cartea este un lucru special pentru mine deoarece conține informații despre neamul meu, strămoșii mei, dar și despre familia mea.”
Victor Eftodii, doctor habilitat, conferenţiar universitar: „Este de o importanță deosebită pentru că această carte consfintește eternitatea baștinei mele, satului Izvoare, raionul Florești.”
Vasilisa Vlas, pensionară: „E o memorie pentru toată lumea, iar pentru noi e ca o carte de vizită. Eu o voi transmite copiilor și nepoților mei ca să rămână aidoma unei călăuze.”
Monografia „Comuna Izvoare (raionul Florești): istorie și actualitate” a ajuns pe rafturile Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și la mai multe instituții de învățământ din țară.