Sat de lipoveni, cu tradiții de peste o sută de ani / VIDEO
Satul Egorovca, din raionul Fălești, recent, a împlinit 100 de ani de la întemeiere. Aici locuiesc preponderent lipoveni, care se trag din satul Pocrovca și din orașul Bender. În anul 1920, în Egorovca a fost construită o biserică de lemn, care s-a păstrat până azi.
Conform tradiției „staroverilor”, atunci când se întemeiază o localitate, prima casă ridicată trebuie să fie casa lui Dumnezeu, adică, o biserică.
Ca și alte localități din țară, comuna Egorovca se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de locuitori. Tinerii nu mai sunt interesați de cultura, istoria și tradițiile înaintașilor. Din acest motiv, activiștii locali au decis să deschidă un muzeu, dedicat culturii și vieții vechilor credincioși ruși. Iar pentru aceasta, a fost ales și un loc simbolic.
NICOLAI TUGAROV, director muzeu: „Satul, cum să spun corect, oamenii pleacă treptat, mai ales tinerii. Și așa s-a hotărât să deschidem un muzeu al „staroverilor”, în satul Egorovca, în casa preotului Serghii Procopov, pentru a le arăta oamenilor cum trăiau „staroverii”.”
Muzeul a fost amenajat din bani adunați de la locuitori.
NICOLAI TUGAROV, director muzeu: „Pe acest zid vom avea participanții la cel de-Al Doilea Război Mondial și însăși originea familiei părintelui Serghie. Pe această parte, vom avea lucruri ale „staroverilor” și hainele pe care le purtau. Aici vom avea o ascunzătoare, canapeaua va fi dotată cu articole de bucătărie și de uz casnic. Va fi o catapeteasmă și o serie de lucruri pe care le-am adunat.”
Membrii ansamblului folcloric din localitate îl ajută pe îngrijitor în toate treburile. Ei sunt numiți cu respect „păstrătorii de tradiții”.
Femeile adună exponate pentru muzeu – fotografii vechi, ustensile și alte obiecte care vorbesc despre tradițiile și credința oamenilor din aceste locuri.
„Este o onoare pentru mine să ajut la dăinurea obiceiurilor noastre, pentru a arăta tineretului nostru cum s-a format satul.”
„Sunt importante pentru mine, pentru fetele noastre. Ne-am trăit toată viața aici, am văzut istoria întemeierii acestui sat. Am trăit deja 75 de ani. Și mi se pare că este important ca nepoții mei să vină aici și să vadă cum am trăit, ce am realizat, ce este în satul nostru, cum s-a schimbat. Asta e important.”
Primarul comunei Egorovca, Ruslan Aramă se implică și el în promovarea tradițiilor.
RUSLAN ARAMĂ, primarul comunei Egorovca, r. Fălești: „E bine, ca primar, mi se pare că este important ca locuitorii comunei noastre să creeze un astfel de muzeu, pentru că asta este istoria, istoria satului, istoria locuitorilor care trăiesc și au locuit în acest sat.”
În satul Eegorovca sunt aproape o mie de locuitori. Autoritățile planifică deschiderea oficială a muzeului în primăvara anului 2022.
sursa: tvn.md