Sat pe jumătate pustiu, dar cu LED-uri la intersecții

Cu jumătate din gospodării pustii, dar cu LED-uri la fiecare intersecție. Este doar unul dintre proiectele autorităților locale din satul Șestaci, raionul Șoldănești, pentru a readuce oamenii în localitate, sau, cel puțin, pentru a-i face să rămână pe cei care încă nu au plecat. Recent, drumurile din sat au fost dotate cu 500 de corpuri de iluminat stradal, relatează nordnews.md.

De când se simt în siguranță, sătenii nu-și mai încuie porțile, iar lacătul la ușă este doar pentru oamenii buni, semn că nu e nimeni acasă.

„Când ieși în drum, și noaptea și ziua, e ca într-un oraș. Dacă latră câinele, poți ieși în drum și vezi câte ceva. Nu-i lume în sat, dacă înainte eram nevoiți să legăm sau să încuiem poarta, acum nu mai este nevoie, nici ușa nu o încuiem, nici cheia din mașină nu o luăm”, a declarat un locuitor al satului Șestaci.

Iluminatul stradal a fost instalat cu suportul Fondului de Eficiență Energetică. Pe lângă condițiile mai bune create pentru localnici, primăria reușește să facă economii anuale la energia electrică de aproape 15 000 de lei.

„Am întocmit actele necesare aproximativ un an. Am fost una dintre primele localități din R. Moldova care a beneficiat de finanțarea sistemului de iluminat public stradal. Prin proiectul finanțat de Fondul de Eficiență Energetică, au fost alocați 720 000 de lei și au fost procurate 89 de corpuri de iluminat”, a menționat Iacob Guja, primarul satului.

Pentru iluminarea întregului sat a fost nevoie și de suportul primăriei locale.

„Apoi am mai alocat bani din bugetul Primăriei, am trecut prin consiliu o decizie și am alocat 600 000 de lei, cu care am mai procurat peste 300 de corpuri de iluminat. În prezent, avem instalate la 500 de corpuri de iluminat, care acoperă 95% din localitate”, a relatat primarul.

Până la implementarea proiectului, în sat, erau doar câteva becuri vechi, care consumau de zeci de ori mai multă energie decât LED-urile noi.

„Din raion, satul nostru este primul iluminat stradal. Pe care stradă nu te-ai duce, este iluminată, la orice stâlp.”

„Este foarte bine că avem lumină. A fost întuneric, noi demult aveam lumină, prin anul 2000, pentru prima dată ne-au tras lumina. Dacă lumina bate direct în ogradă la noi, ieșim după apă, ne mai ducem la vecini, unde nu am merge, ne este tare bine.”

„- Cum e să trăiți cu lumină în tot satul?

 – E foarte bine. E mai ușor de când este lumină, era bine și înainte, dar acum e mai bine”, au spus oamenii.

Satul Șestaci numără peste o mie de locuitori.

 

https://nordnews.md/video-cu-jumatate-din-gospodarii-pustii-dar-cu-led-uri-la-fiecare-intersectie/?fbclid=IwAR0w3zYx8enfnOUJdJsKOESaQP5kIOODZU7gOjCs3uX6Xj-mQjE7aNvNc9o