Șase lucruri de știut despre pașapoartele de vaccin UE

Deși noul certificat de vaccin propus nu ar trebui considerat un al doilea pașaport, instrumentul Comisiei Europene conceput pentru a ușura restricțiile la libera circulație – și pentru a salva sezonul estival – încă ridică îngrijorări, de la aspecte discriminatorii până la validitatea sa medicală.

 

Ideea generală este simplă: certificatul verde digital prezentat de Comisie miercuri (17 martie) oferă dovezi că oamenii au fost vaccinați, au fost testați negativ sau au fost recuperați de boala COVID, permițându-le să călătorească liber în interiorul UE în timp ce rămân în siguranță.

 

Executivul UE a fost însărcinat de Consiliul European să vină cu o astfel de propunere în februarie, iar liderii UE vor evalua treaba făcută până acum la un summit din 25-26 martie.

 

Dar diavolul, ca atât de des, se află în detalii. Iată ce știm până acum despre aceste certificate și șase emisiuni deschise:

 

  1. Cronologia este strânsă, timp insuficient

 

Scopul este ca sistemul de certificare să fie pus în funcțiune înainte de vară. Dar acest interval de timp este considerat destul de ambițios, având în vedere cât durează de obicei aprobarea propunerilor legislative.

 

„Ne spui ambițioși. Ei bine, acesta este un compliment pentru Comisie „, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

 

Dar, dincolo de lozinci, timpul pentru a ajunge la un acord între cei doi colegi, Parlamentul European și Consiliul care reprezintă UE-27, este extrem de limitat.

 

Von der Leyen s-a întâlnit deja cu liderii politici ai Parlamentului, spunând că depinde de ei să decidă cât de repede vor să avanseze.

 

Deși există riscul ca certificatele verzi să nu vadă niciodată lumina, nu există niciun alt plan în curs de a face față restricțiilor de călătorie și de a evita scenariul fragmentat pe care l-am văzut deja anul trecut.

 

Timpul este esențial nu numai pentru procesul legislativ, deoarece există și alte aspecte tehnice de rezolvat înainte de lansare și care trebuie să se desfășoare în paralel cu negocierile interinstituționale.

 

Pentru a complica lucrurile, este necesar un act de punere în aplicare pentru a se asigura că sistemul este implementat în mod uniform în toate statele membre.

 

  1. Nu va fi un al doilea pașaport

 

Comisia a subliniat suficient de des că acesta nu este un al doilea pașaport, ci mai degrabă o dovadă a vaccinării oferite cetățenilor care intenționează să depășească restricțiile de călătorie, combinată cu o abordare comună în acest sens la nivelul UE.

 

Propunerea Comisiei nu are nimic de-a face cu reglementarea frontierelor, care este o competență națională a fiecărei țări a UE, dar baza sa juridică se bazează pe libera circulație a cetățenilor în UE.

 

  1. Ar putea duce la discriminare

 

Ideea generală este de a evita orice formă de discriminare, deoarece, cel puțin deocamdată, nu toți cetățenii au fost vaccinați, iar vaccinurile nu sunt disponibile pentru toți.

 

În același timp, vaccinarea în sine nu este un tratament medical obligatoriu în majoritatea țărilor UE.

 

„Ideea este cu siguranță să nu creăm privilegii pentru persoanele vaccinate”, a spus un oficial al UE, adăugând că din acest motiv sunt incluse și certificate de recuperare și certificate de testare.

 

Acest lucru ar putea duce la o altă formă de discriminare economică, deoarece vaccinurile sunt gratuite, în timp ce testele sunt supuse plăților în multe țări.

 

Întrebat despre acest lucru, un oficial al Comisiei a spus că taxele de intrare și rambursarea pentru teste sunt chestiuni de competență națională, dar eliberarea certificatului verde digital va fi gratuită.

 

Propunerea Comisiei include o obligație de acceptare reciprocă în ceea ce privește certificatele de vaccinare.

 

Aceasta înseamnă că toate țările UE vor trebui să acorde același tratament persoanelor vaccinate cu vaccinuri autorizate în cadrul unei proceduri de urgență sau în cadrul unei proceduri naționale, dar care nu sunt aprobate de agenția medicală a UE.

 

  1. Validitatea medicală este o problemă

 

Un alt aspect are legătură cu evoluția situației cu variantele de virus și cu faptul că nu este clar cât durează protecția oferită de vaccin, după cum a reamintit recent șeful agenției UE pentru boli infecțioase (ECDC), Andrea Ammon.

 

Potrivit oficialilor Comisiei, propunerea este prevăzută cu o flexibilitate încorporată care permite executivului UE să încorporeze noi orientări științifice prin intermediul Comitetului pentru securitatea sănătății, dar și îndrumări de la ECDC, care poate actualiza factorii de decizie politică pe măsură ce află mai multe despre perioadele de valabilitate ale vaccinurilor. și teste.

 

  1. Este temporar

 

„Este un instrument temporar, nu vrem să prelungim acest lucru”, a spus comisarul pentru justiție Didier Reynders, adăugând că la sfârșitul pandemiei, acest instrument se va opri.

 

Cu toate acestea, acest lucru ar putea deveni un instrument de urgență, deoarece se discută posibilitatea de a reactiva instrumentul într-o etapă ulterioară, în cazul unei noi pandemii viitoare.

 

  1. Cum arată și câți acoperă

 

Certificatul verde digital va acoperi cetățenii UE și membrii familiei acestora, precum și resortisanții țărilor terțe prezenți legal în UE.

 

Comisia explorează posibilitățile de conectare a sistemului „la țări terțe care îndeplinesc standardele noastre”, întrucât în propunere este inclus un mecanism de recunoaștere a certificatelor altor țări.

 

Certificatul în sine va fi prezentat sub forma unui cod QR cu semnătură digitală pentru a evita falsificarea.

 

Cetățenii pot solicita fie o versiune digitală, fie un certificat pe hârtie, care poate fi tipărit ori de câte ori doresc pentru a evita riscul pierderilor.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/six-things-to-know-about-eu-certificates-meant-to-save-the-summer/

Scaliger | Dreamstime.com