Sărăcia din Asia de Est, în creștere pentru prima dată în 20 de ani – spune Banca Mondială.

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie, în țările în curs de dezvoltare, din Asia de Est și Pacific ar putea crește pentru prima dată în 20 de ani, deoarece pandemia de coronavirus a șters o mare parte din creșterea economică din acest an, a arătat o prognoză a Băncii Mondiale.

Banca a definit pragul sărăciei ca pe un venit de 5,50 dolari pe zi. Acesta a spus că încă 38 de milioane de oameni ar putea scădea sub acest nivel de venit în acest an, inclusiv 33 de milioane care ar fi scăpat de sărăcie, dacă nu era impactul Covid-19.

Această prognoză a Băncii Mondiale a fost publicată într-o actualizare economică pentru regiune, care include China, țările din Asia de Sud-Est și Insulele Pacificului, cum ar fi Fiji și Samoa. Raportul nu include India și alte țări din Asia de Sud.

”Boala, insecuritatea alimentară, pierderea locurilor de muncă și închiderea școlilor ar putea duce la pierderi de sănătate și educație care ar putea dura o viață.” – Banca Mondială.

Raportul se adaugă unui corp de cercetare în creștere cu privire la modul în care pandemia afectează în mod disproporționat săracii. În iulie, Organizația Națiunilor Unite a proiectat că 8,8% din populația lumii va trăi în sărăcie extremă anul acesta, o creștere de 8,2% în 2019. Sărăcia extremă este definită ca venitul sub 1,90 dolari pe zi.

„Cicatricile” lăsate în urma crizei Covid-19 ar putea dura mulți ani, a declarat Banca Mondială.

„Boala, insecuritatea alimentară, pierderea locurilor de muncă și închiderea școlilor ar putea duce la pierderi de sănătate și educație, care ar putea dura o viață întreagă. Săracii vor fi în mod disproporționat lipsiți de putere din cauza accesului mai slab la spitale, școli, locuri de muncă și finanțe”, se spune în raport.

Dar o mai mare adoptare a tehnologiei ca urmare a pandemiei ar putea ajuta săracii să aibă mai bune oportunități de acces și servicii publice, a adăugat banca.

„Pentru ca aceste beneficii să apară, aceste tehnologii trebuie să fie disponibile pe scară largă.”

Cea mai slabă creștere economică din 1967:

Prognoza sărăciei pentru țările în curs de dezvoltare din Asia de Est și Pacific vine deoarece regiunea se așteaptă să crească economic, cu doar 0,9% în acest an – cea mai slabă rată de creștere din 1967, potrivit Băncii Mondiale.

„COVID-19 a provocat un șoc triplu regiunii dezvoltate din Asia de Est și Pacific (EAP): pandemia în sine, impactul economic al măsurilor de izolare și reverberațiile din recesiunea globală provocată de criză”, a explicat Banca Mondială.

China, a doua cea mai mare economie mondială, este de așteptat să crească economic cu 2% în acest an – una dintre singurele trei țări din grup care se așteaptă să înregistreze creștere în acest an, a spus banca.

Dar se preconizează că creșterea economică din regiune va crește cu 7,4% anul viitor, China urmând să înregistreze cea mai mare expansiune de 7,9%, se arată în raport.

„Perspectivele regiunii sunt mai luminoase în 2021”, a spus Banca Mondială. Cu toate acestea, se preconizează că producția va rămâne mult sub proiecțiile pre-pandemice pentru următorii doi ani.

Sursă informație: https://www.cnbc.com/2020/09/29/poverty-to-rise-in-east-asia-for-first-time-in-20-years-due-to-covid-world-bank.html