Sănătate și bani în buzunar din afacerile cu goji

Acum patru ani, familia Surdu a revenit acasă. Cu banii agonisiți împreună cu soția în Italia au investit într-o livadă de goji. În acest an au cules primele roade.

„Eram cu soția cu 4 ani în urmă peste hotare. Uitându-ne la TV, o doamnă de la noi din Moldova a plantat 20 de ari și spunea că la noi s-ar cere produsul dat, goji în Republica Moldova, însă nu avea material săditor de goji, am vorbit atunci cu soția că s-ar putea de revenit acasă ca să facem ceva, astfel ne-am întors și am plantat și noi o livadă de goji. Acum stând acasă am început să o lucrăm.”

Nu este disponibilă nicio descriere.

Adrian Surdu, producător de goji, s. Horodiște, r. Călărași

Goji poate fi plantat în sistem tufă sau pom și se adaptează cu ușurință condițiilor climaterice din Republica Moldova.

„Avem un hectar de goji plantat, îl lucrez eu mai mult ce ține de copăcei, de-i curățit, de-i legat, iar în rest soția se ocupă de cules, o mai ajut și eu, uneori mai luăm și un om, doi să ne ajute, nu e atât de mare plantația și nu avem nevoie de mai multe persoane.”

Nu este disponibilă nicio descriere.

În prezent, fructele se folosesc în alimentație, producție farmaceutică și apicultură, fiind apreciate de specialiști pentru aportul ridicat în antioxidanți și vitamine.

„Piață de desfacere la noi este, problema e în oameni că ei nu prea pricep ce e asta și cât de bună e și ce calități au gojile. Noi anul trecut am stat pe piață la Călărași și vindeam fructul proaspăt și în miere de salcâm, acum mai mult o uscăm, nu mai stăm la piață, avem clienții noștri din anul trecut, ne-am mai făcut și în acest an clienți noi.”

Nu este disponibilă nicio descriere.

Producătorul încearcă să o pregătească natural spre consum.

„Noi o uscăm natural, la soare, nu o uscăm în cuptoare, una e că nu le avem, alta este că ce e natural, e natural, nu avem puțină, nu avem multă, dar o uscăm natural.”

Goji are marele avantaj de a nu fi pretențios și de a se adapta relativ repede la condiții diferite de mediu. Este mare iubitor de soare și preferă spații ample pentru a se dezvolta. Asta pentru că arbustul Goji poate atinge dimensiuni de circa 2,5 metri în înălțime și lățime.

„Cum puteți vedea și Dumneavoastră la mine plantele sunt simple, au și frunzele ruginite puțin, unde e mai verde, unde e mai galbenă, eu nu le stropesc din cauza că am decis să mergem pe ideea de natural. Da e puțină, ar trebui să fie mai multă, puțină dar naturală, puteți face diferența.”

Nu este disponibilă nicio descriere.

Momentul potrivit plantării este primăvara și toamna. În timpul iernii poate rezista la temperaturi de până la -20 grade.

„Ce ține de copac, el iarna este foarte rezistent, chiar cu minusurile pe care le-am avut 2 ani în urmă. -17, -20 de grade au fost și nu am avut careva probleme la copaci. Dacă nu le strângi la timp, fructul crapă. Ploile din ultima perioadă nu ne-au afectat, doar că nu le putem culege.”

Nu este disponibilă nicio descriere.

Goji începe să înflorească cel mai devreme în mai şi să rodească din iunie-iulie până în noiembrie, având la un moment dat pe aceeași ramură, boboci, flori, fructe verzi şi fructe coapte.

„Din luna iunie, de pe 15-17 ele încep a da roadă prima floare, iar floarea goji nu se termină până afară îngheață, ele dau roadă continuu, ele dau rod, se coc, iar fac floarea, iar dă roadă pomușoare. ”

Nu este disponibilă nicio descriere.

În ceea ce privește recolta este posibil să obțineți în primul an aproximativ 1 kg de fructe de pe un pom, urmând ca aceasta să atingă un maxim după 4 ani. Prețul gojilor în stare proaspătă este de aproximativ 200 lei pentru un kilogram, iar în stare deshidratată – 400 de lei. 

Nu este disponibilă nicio descriere.