Salarizarea, principala problemă a insuficienței cadrelor didactice și medicale

În timp ce în școlile și grădinițele din Republica Moldova nu sunt suficienți doctori și asistenți medicali, Ministerul Educației și cel al Sănătății își pasează responsabilitatea pentru salarizarea proastă și instruirea necorespunzătoare a acestor specialiști, relatează moldova.europaliberă.org

În total, în instituțiile de învățământ din țară este nevoie acum de încă 417 cadre medicale, deficitul fiind astfel de 16% din personalul necesar. Una dintre cauzele principale din care acești specialiști, mai ales cei tineri, nu vor să se angajeze în școli și în grădinițe este salariul mai mic decât cel oferit în sistemul de sănătate.

Pentru comparație, un asistent medical cu studii superioare angajat în învățământ are un salariu de 5.880 de lei, iar unul cu studii medii – 4.170 de lei, fără vechime și categorie, în timp ce asistenții din instituțiile medicale primesc între 7.460 și 11.020 de lei, în funcție de domeniu și vechime.

Astfel, majoritatea persoanelor angajate în câmpul muncii, mai ales din domeniul medical, renunță mult mai devreme la job, revenind în locul lor, cei care au avut funcții asemănătoare anterior.

Viorica Triboi, director adjunct, liceul “Ion Inculeț”, Vorniceni: “A fost foarte greu de găsit (asistent medical) în locul doamnei care a plecat. Dumneaei a plecat peste două luni, fiind angajată. Am sunat la doamna (Costin),ținând cont că este pensionară, și i-am propus, dacă ar dori să aibă bani adăugător la pensia pe care o primește. Dumneaei a acceptat, deoarece este o persoană sociabilă și vrea să fie tot timpul printre oameni.”

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății nu vede temei pentru a prelua cadrele medicale din învățământ și susține că principala problemă este, de fapt, salarizarea acestor specialiști.

În același timp, asistenta medicală de la liceu, susține că este foarte atentă la nevoile copiile și este mereu acolo pentru a le oferi ajutorul și suportul necesar.

Maria Costin, asistentă medicală, liceul “Ion Inculeț”, Vorniceni: “Sunt cazuri când intru în cabinet și încă nici nu reușesc să mă dezbrac și copiii deja vin la ușă, cu diferite probleme. Eu sunt asistent medical, nu sunt medic, nu indic tratament pentru boală, viroză, ce are. Eu îi ajut în acel moment. A căzut, fac prelucrarea (rănii), pun pansament. Are febră, măsor temperatura, dau ce este necesar, dar mai întâi sun la părinte:”Copilul dumneavoastră primește (tratament)? Un are reacții la medicamente?”.

La întrebarea cum va acoperi în acest an de studii deficitul de cadre medicale din instituțiile de învățământ, Ministerul Educației a răspuns că le va permite să predea discipline opționale din domeniului educației pentru sănătate, le va asigura stagii de formare gratuite și va echipa cabinetele medicale.