Să fim mai buni, măcar în post

Postul Mare este o pregătire pentru Sfintele Paști, fiind asemuit cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor și Învierea Domnului.

Postul Paștelui a început luni, 15 martie și va dura șapte săptămâni, fiind cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an.

În această perioadă, creștinii se abțin de la carne, ouă, lactate, pește, dar și de la alte pofte trupești. Însă, cum Dumnezeu e mare și iertător, cine poate, ține post, iar cine nu poate, nu ține.

 Este creștinește să ții post, sunt creștin-ortodox și evident că postesc.”

 Eu am fost bolnavă de Covid și medicii mi-au recomandat să mă rețin de la postit, dar când voi putea o voi face.”

 Cum să ții post, asta înseamnă să nu mănânci și să mori de foame. Postul îl țin doar cei care cred în Dumnezeu, eu tot cred în el și am frică fiindcă știu că el există, doar că nu postesc.”

 În afara de faptul că vor renunța la anumite produse alimentare, în post, oamenii sunt îndemnați să se roage și să facă doar fapte bune.

 Ce semnifică postul pentru dumneavoastră? O curățire spirituală în primul rând și reînnoirea organismului.”

 O curățire a sufletului, minții, inimii, de gândurile rele care ne apasă și iertare în primul rând. Cu gândul să nu păcătuim, să fim sinceri, corecți, cât mai blajini și buni. Asta presupune, deja e altă întrebare cum fiecare reușește.”

 „Încercăm să fim mai buni, îngăduitori, empatici și ne gândim la ceea ce rostim.

Postul înseamnă curățare trupească, dar și sufletească, or, adesea păcătuim și cu ochii, și cu gândul, iar asta e, poate, și mai grav decât ospățurile și chefurile.


Restricții la carne, lactate și semnifică credința față de Dumnezeu, ca să ne ierte păcatele pe care le facem.”

 Restricțiile sunt pentru a nu face păcate, noi ar trebui în fiecare zi să nu păcătuim.”

 Anul acesta, Învierea Domnului va fi sărbătorită pe 2 mai, iar Paștele Blajinilor – pe 9 și 10 mai.