În lumea creștină sunt ținute mai multe zile în memoria răposaților, însă un loc aparte printre acestea îl ocupă Paștele Blajinilor. În localitățile din țara noastră Paștele Blajinilor este marcat în prima duminică după Învierea Domnului sau în următoarea zi, luni. Atunci când creștinii obișnuiesc să meargă la mormintele celor răposați.
Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”: „Cum trebuie să mergem numaidecât trebuie să știm. Cu lumânări aprinse mergem, cu cântarea Hristos a Înviat, lumânarea din ceară, nu mai ieftină de la piață, din biserică, totul se ia din biserică. Ouă roșii, pentru că oul roșu semnifică mormântul tatei și a mamei, mormântul lui Hristos în care noi l-am pecetluit și l-am pus până la a doua venire a lui Hristos am zis, i-am pus pe tata și mama în mormânt. Și acum oul roșu este mormântul acela din care viață nouă va răsări.”
De mai mult timp, oamenii merg în cimitire cu mâncare și alcool, pe care îl beau întru cinstirea celor decedați. Protoiereul Pavel Borșevschi, ne explică cât de corecte sunt aceste obiceiuri.
Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”: „Venim la casele noastre și acolo servim mâncare. Pentru că de unde s-a luat mâncarea și băutura la cimitir? Din perioada comunistă, totalitară, bolșevică. În care cu părere de rău era unicul loc de întâlnire a neamurilor și mai ales a celor care ocupau funcții mai înalte, secretari de partid. Acasă nu, nici candelă mimic, dar la cimitir orice fiindcă nu controla nimeni. Și hai să luăm un pahar cu vin, o tartină, o bucată de carne și altceva. Așa făceau Paștele, era corect? Pe atunci poate că da, pentru că totuși se dădeau într-o parte, dar când se mănâncă pe morminte este urât de tot.”
De Paștele Blajinilor, creștinii merg în cimitir și se roagă împreună cu preoții pentru sufletele celor decedați. Apoi, împart nevoiașilor ouă, cozonaci și vin. Totuși, mulți aduc la cimitir pomene scumpe, care după părerea protoiereului Pavel Borșevschi, nu reprezintă această sărbătoare.
Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”:„Și tot de ce avem nevoie este Hristos. Dar așa cu pomenile, asta ție pentru Vasile cușmă, asta e prostie. Vasile în lumea ceea nu umblă cu cușmă, nici adidași nu are. De aceea când se ia la cimitir în fața oamenilor este urât, orice faceți în fața oamenilor, deja v-ați primit slava. Voi când faceți fapta voastră bună milostenia, să nu știe dreapta ce face stânga și invers. Și văzând tatăl nostru, tainic vă va da vădit.”
Se spune că Paștele Blajinilor este sărbătoarea în care se pomenesc cei adormiți, fiind numit și „Paștele celor decedați”, ”Prohoadele” sau ”Lunea Morților”.