S-a lansat un nou program pentru producătorii agricoli
Producătorii din sectorul agroalimentar pot aplica din data de 3 februarie la un nou program, ce are menirea să sporească capacitățile de export ale companiilor.
Acesta este implementat de Camera de Comerț și Industrie cu susținerea Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională “Agricultură Performantă în Moldova”.
În cadrul proiectului, participanții vor beneficia de instruiri ale experților, de servicii de mentorat și vizite de studiu în UE.
„Întreprinderile din domeniul respectiv, doresc și depun eforturi ca să exporte cât mai mult și eficient producția lor. Astfel, prin intermediul proiectului dat, vrem să susținem eforturile și să-i ajutăm să-și sporească capacitățile de export pentru accesarea noilor piețe internaționale de desfacere”, a declarat vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Bîlba.
Pe parcursul următoarelor luni, vor fi instruiți reprezentanții a 50 de întreprinderi mici, mijlocii și ai gospodărilor țărănești din sector.
Pentru a lua parte la Programul de Sporire a Calificării Managerilor Moldova-Austria, inclusiv la vizita de studiu în Austria, companiile cu cea mai înaltă performanță vor fi selectate în baza unor criterii.
„Pentru a asigura că Moldova poate să concureze la același nivel cu competitorii săi, întreprinderile autohtone trebuie să încerce să obțină cea mai înaltă calitate a produselor, împreună cu cea mai înaltă calitate a serviciilor oferite. Acest plan de acțiuni pentru dezvoltarea horticulturii a evidențiat necesitatea de a dezvolta abilitățile de export, plus la creșterea investițiilor în producere și infrastructura post-recoltare”, menționează șeful misiunii USAID, Scott Hocklander.
Întreprinderile interesate să participe la Academia Exportatorului sunt invitate să se înregistreze până la 11 februarie prin completarea unui formular.
Participanții selectați vor fi divizați în două subgrupe: începători și intermediari.
Programul de instruire va fi adaptat sectorului agroalimentar cu valoare adăugată înaltă și necesităților identificate ale fiecărei categorii de exportatori.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut, vânzările de mărfuri peste hotare au constituit peste 2,2 miliarde de dolari, cu 11% mai puțin în comparație cu anul 2019. Aproape 70 la sută din volumul total a mers către țările din Uniunea Europeană.