Tehnologii moderne în apicultură

Primul laborator mobil de creștere și însămânțare artificială a reginelor de albine a fost deschis pe malul stâng al Nistrului. Inițiativa le aparține Asociațiilor Apicultorilor de pe ambele părți în colaborare cu experți internaționali.

Datorită centrului, albinarii vor avea acces la materialul genetic de înaltă calitate. Astfel, ei o să poată evita încrucișarea între diferite specii de albine, vor înlătura dificultățile legate de iernatul insectelor, vor mări productivitatea prisăcilor și, respectiv, vor contribui la creșterea potențialului de export.

„Implementarea proiectului și a laboratorului pe malul stâng al Nistrului, va avea beneficii atât pe malul drept, cât și stâng, fiindcă ne apropiem unul de altul, ne cunoaștem mult mai mult apicultorii între noi și vom avea succese. Acum, pe perioada de iarnă se fac analize pentru a se stabili puritatea rasei, care este în stupină, fiindcă noi având o rasă pură o să avem posibilitatea să obținem o roadă mult mai bogată.” a menționat ION MAXIM- președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.

Laboratorul a fost creat conform tuturor standardelor europene. Este împărțit în două zone – cea de pregătire și de lucru, fiind dotat cu echipamente specializate moderne.

„În această program, putem să vedem rasa de albine și putem înțelege cât de curată este din punct de vedere genetic, respectiv putem decide dacă această colonie este bună pentru înmulțirea ulterioară. Astfel, apicultorul poate să lucreze doar cu acel material care va asigura pe viitor mai puține boli, o iernare mai bună și o creștere a cantității de miere cu 20%.” a declarat NATALIA PORHUN- coordonatoarea proiectului.

Personalul a beneficiat de instruiri cu sprijinul Uniunii Europene. Acum, specialiștii pot analiza probele aduse de stupari, pot oferi consultații și recomandări. Laboratorul este cel de-al doilea de acest gen în Republica Moldova.