S-a deschis prima ,,academie de ciobani”. Unde se află și ce se studiază?
Academia pentru ciobani de la Vlakha, din sud-vestul Bulgariei, și-a deschis porțile pentru „oameni care doresc să învețe meseria de păstor și care doresc să restabilească practicile tradiționale uitate, precum și să acumuleze cunoștințe în creșterea animalelor după vechile obiceiuri bulgare”, au anunțat organizatorii, transmite libertatea.ro.
Fiecare dintre cele patru secțiuni de pregătire la Academia Ciobanilor prevede familiarizarea cu istoria raselor autohtone, confecționarea țarcurilor, pășunatul și mulsul animalelor, curățarea pășunilor și învățarea practicilor tradiționale în creșterea animalelor.
20 de „studenți”, dar și 8 adolescenți s-au înscris în prima promoție și se implică activ în creșterea unei turme mixte de două rase autohtone, oaia Karakacian și capra Kalofer de munte cu păr lung.
,,Scopul nostru este conservarea tezaurului național viu, rasele autohtone. Oaia Karakacian, care este crescută în Bulgaria încă din vremea tracilor, este rezistentă la condiții climatice dure, boli și infecții și are o imunitate puternică. Împreună cu capra de munte cu păr lung joacă un rol important în menținerea echilibrului, a ecosistemelor din regiunile muntoase ale țării. ”,, declară inițiatorii academiei.
Rasele autohtone sunt în prezent rare și dispar în Bulgaria, fiind din ce în ce mai puțini crescători.
De altfel, unul dintre profesorii academiei este Sider Sedefciev, a cărui familie crește, de peste 20 de ani, rase rare de oi, capre, cai și câini bulgărești. Are aproximativ 500 de oi Karakacian și 70 de capre Kalofer cu păr lung.