Ambasada Italiei în Republica Moldova, în colaborare cu partenerii săi, organizează în perioada 14-20 noiembrie cea de-a VII-a editie a Săptămânii Băcătăriei Italiene în Lume, care se petrece concomitent în cele peste 200 de sedii diplomatice din întreaga lume și are ca generic ”Convivialitatea, durabilitatea și inovația: ingredientele bucătăriei italiene pentru sănătatea oamenilor și protecția planetei”.
Ediția din acest an a luat start cu o recepție organizată de Ambasada Italiei în Republica Moldova. Invitații aleși pe sprânceană, personalități notorii și reprezentați ai misiunilor diplomatice, toți adunați de pasiunea pentru gastronomia italiană.
Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei în RM: ”Bună seara! Această serată fiind dedicată bucătăriei italiene voi vorbi în italiană!
Excelențe sunt onorat să vă salut și să vă spun bine ați venit doamnelor și domnilor!” Această serată este dedicată bucătăriei și aromelor Calabriene în frunte cu bucătarul-chef Salvatore Murano. Calabria este o regiune splendidă a peninsulei Italiene și partea exterenă a ei! Conrtastele ce se întâlnesc în Calabria, caldura și frigul, munții și marea dau naștere unor arome extraordinare.”
Totuși bucătăria din Calabria are și ceva în plus, ceva specific, lucru demn de mândrie și pentru ambasadorul Italiei
Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei în RM: ”Bucătăria Calabreză ca și bucătăria italiană în ansamblu face parte din dieta Mediteraniană ce constituie patrimoniul al UNESCO ce unește oameni și tradiții și constituie un mod sănătos de viață!”
Chiar din start se observă pe cât de mult înseamnă bucătăria și aromele pentru italieni, dar și mândria cu care vorbesc despre ce este autentic italian. Exemplu demn de urmat atunci când vorbim despre promovarea bucătărie tradiționale în lume.
Diana Lazăr, Director industria turismului și industria vinului, proiectul USAID : ”Aceste lucruri ne sunt și nouă apropiate, de aceea pentru moldoveni este inteligibilă această bucătărie italiană, iar noi prin proiectul nou lansat de USAID, ne propunem să aducem de fapt, mai multă expertiză din partea bucătarilor, somelierilor, școlilor italiene pentru ca să le putem transpune în industriile noastre din Moldova!”
Acompaniați de vinul veritabil italian și muzica sublimă, întreg publicul aștepta surpriza de la bucătarul-șef.
Salvatore Murano, bucătar-șef: „Vin din Calabria, am fost invitat de Ambasada Italiei și Camera de Comerț moldo-italiană în cadrul evenimentului Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume și în această seară prezentă regiunea Calabria. Indiscutabil, bucătăria italiană nu este doar pizza, pasta dar sunt și bucate ce reprezintă anumite regiuni care prevalează în acest context. Pentru această seară am pregătit salumi împăiate cu licurizzia și salumi și semințe de fenel care sunt specifice pentru zona Calabriei.”
Obiectivele ediției din acest an sunt: promovarea Dietei Mediteraneene și a ingredientelor sale, valorificarea tradițiilor oeno-gastronomice ale regiunilor și teritoriilor italiene, activități de instruire pentru promovarea unei relații de lungă durată între studenții facultăților alimentare și bucătarii italieni și locali.
În această săptămână vor fi organizate mai multe evenimente, unele dintre ele direct de către parteneri începând cu această cină în cadrul căreia bucătarul-șef Salvatore Murano prezintă excelențele bucătăriei calabreze. Două master-classuri, conduse de bucătarul-șef Federico Ferrari pentru bucătarii din Republica Moldova și pentru studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei dar și un prânz, organizat de Ambasada Italiei la Chișinău și UNHCR pentru refugiații din Ucraina și familiile din Republica Moldova, care îi găzduiesc.
Prezent la recepție Ambasadorul Ucrainei în RM a venit cu complimente, dar și constatări!
Marko Șevcenko, Ambasadorul Ucrainei în RM: ”Îmi place să folosesc asemenea ocazii pentru a face cunoștință cu bucătăriile lumii, inclusiv cea a Italiei care este considerată una dintre cele mai admirabile cel puțin în Europa și în lume la fel și sincer să fiu de fiecare dată încerc să caut ceva asemănător cu bucătăria ucraineană și astăzi. Am încercat să găsesc ceva comun cu specificul din Ucraina, din păcate nu am reușit, asta înseamnă că bucătăria ce a fost servită astăzi a fost una specială, dar foarte gustoasă, sincer.”
Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume este o inițiativă a guvernului italian, care promovează componentele distinctive ale mărcii italiene de calitate, durabilitate, cultură, siguranță alimentară, dreptul la hrană, educație, identitate, teritoriu și biodiversitate.