În câteva zile, începe primăvara, iar unii deja au ieșit cu flori de vânzare.
La bătrânețe, nea Vasile a schimbat viața de la oraș pe cea la țară și în fiecare primăvară vine aproape zilnic la Piața Centrală din Chișinău, cu niște narcise de toată frumusețea.
„De cât timp creșteți flori?
Cred că de aproximativ zece ani, dacă nu mai mult. Eu sunt deja la pensie de mult timp, rabd și eu. Pensia la mine este de 3300 și parcă îmi ajunge. Nu mai trăiesc în Chișinău, m-am mutat la sat. Ce să stau în oraș, aici aveam apartament etajul al treisprezecelea, ce să fac eu acolo, să mă uit în jos? La țară am grădină, pot să mă ocup cu florile.”
Vasile Fedorișen, comerciant
Cu timpul, a înțeles și care este metoda cea mai bună de creștere a florilor.
„Aveți cumpărători?
Am fost și alaltăieri la piață, deja vin a treia oară. Creștem narcisele, dar nu le sădim pe toate odată în lăzi, iar după le punem în verandă, acolo este mult soare, dar și noi mai facem focul. În jumătate de lună, narcisele cresc. De obicei, pun câte 10 lăzi, iar într-o ladă punem aproximativ 30 de bucăți. De obicei, în cele 10 lăzi, cresc 300 de bucăți.”
Pentru nea Vasile, creșterea narciselor e o activitate profitabilă, ce nu necesită investiții serioase.
„Un fir costă 5 lei, îi cresc de cu toamnă, le pun într-un ladă, după îi acopăr cu pământ și iată acum flori.”
„Aveți profit din această activitate?
Da, și încă bună, eu nu am nimic de pierdut. Bulbii sunt ai noștri, nu-i cumpăr, pământul, la fel. Bulbii de narcis stau tot timpul afară, ca tomna să-i colectăm în lăzi, și le lăsăm așa până la anul nou. Iar la anul nou începem a-i aduce în casă.”
De unde au, de unde nu, oamenii găsesc bani și pentru o floare. Mai ales, dacă e crescută în grădină și nu costă mult.
„Pentru oameni este scump 5 lei, dar cumpără. Pe flori pot să fac pe zi 500 de lei, dacă voi vinde 100 de bucăți la cinci lei, înseamnă că fac 500 lei, dar asta nu e în fiecare zi, sunt a treia oară, și deja nici nu mai am narcise. Mi-au rămas acasă 20-30 de bucăți, cine știe poate cineva din sat vor veni la noi să cumpere flori, căci vin des, cumpără pentru evenimente și zile de naștere.”
Însă o asemenea activitate depinde nu doar de hărnicia omului, dar și de capriciile naturii.
„Ar fi mai bine pentru mine ca în fiecare zi să fac 500 de lei din vânzări. Trebuia să ieșim cu marfa de ziua îndrăgostiților sau opt martie, dar nu ne-a reușit. Pe 14 încă nu erau, dar până pe 8 nu vor rezista. Eu îi culeg așa nedeschiși, iar peste o noapte văr fi deschiși.”
Anual, bărbatul crește aproximativ 3300 fire de narcis.