Rusnac Lilia: Începutul unui nou sezon agricol și sprijinul financiar oferit de FinComBank

Prin intermediul unei game variate de produse și servicii financiare, FinComBank își propune să răspundă eficient cerințelor agricultorilor, oferind soluții personalizate și sprijin în accesarea creditelor atât din resurse proprii, cât și externe. De la finanțarea capitalului circulant la susținerea proiectelor investiționale, bancă se angajează să fie un partener de încredere în dezvoltarea afacerilor locale, prin implicare profundă în fiecare etapă a parcursului antreprenorial al clienților săi. Urmăriți interviul realizat de Agroexpert cu Rusnac Lilia, Directoarea Sucursalei nr.14 din orașele Hîncești și Cimișlia, care dezvăluie perspectivele și strategiile financiare esențiale pentru fermieri și întreprinderi agricole în debutul unui nou sezon agricol.

Care sunt principalele nevoi financiare ale agricultorilor și întreprinderilor agricole din zona dumneavoastră și cum răspunde FinComBank la acestea?

Vreau să menționez că portofoliul băncii acoperă diverse domenii din agricultură cu care intens lucrăm, precum fitotehnia, zootehnia, apicultura, legumicultura, horticultura și multe altele. În raionul Hâncești și Cimișlia, avem preponderent clienți ce sunt încadrați în primele genuri de activitate. Toate aceste sectoare au parte de o abordare individuală la FinComBank, beneficiind de tot spectrul de produse și servicii financiare, indiferent de forma organizatorico-juridică a acestora. Și pentru că le cunoaștem necesitățile și dorințele, putem veni cu produse speciale în dependență de specificul businessului.

Nevoile financiare a agricultorilor pot varia de la o întreprindere la alta. Portofoliul larg de clienți din domeniul agricol ne ajută să identificăm cele mai comune nevoi ale afacerilor, printre care: mijloacele bănești pentru achiziționarea de semințe, îngrășăminte și alte inputuri agricole necesare pentru cultivarea culturilor; capital de lucru pentru acoperirea cheltuielilor curente, cum ar fi salariile angajaților, impozite, costuri de întreținere și utilități. De asemenea, pentru clienți sunt importante investițiile în echipamente și tehnologii moderne, pentru a spori eficiența și productivitatea, precum și fondurile pentru procurarea animalelor de prăsilă, extinderea sau modernizarea infrastructurii fermelor.

FinComBank răspunde acestor nevoi prin diverse produse și servicii financiare. Printre acestea se numără creditele ordinare pentru capital circulant, creditele investiționale, linii de credit pentru acoperirea cheltuielilor curente și pentru gestionarea fluxului de numerar. Banca oferă acces la programe guvernamentale și fonduri europene destinate agriculturii. De asemenea, FinComBank oferă servicii de gestionare a conturilor, servicii de economisire și investiții pentru a ajuta agricultorii să-și gestioneze și să-și crească activele financiare.

Cum contribuie FinComBank la susținerea antreprenorilor care nu dispun de suficiente mijloace financiare proprii?

Banca poate contribui prin mai multe moduri. Unul dintre acestea fiind acordarea creditelor din resurse proprii, pentru completarea mijloacelor circulante și creditelor investiționale, atât în MDL, cât și în valută străină. Oferim soluții personalizate de finanțare adaptate nevoilor specifice a fiecărui client, inclusiv credite cu dobânzi atractive și flexibilitate în achitare. O altă metodă prin care susținem antreprenorii să-și dezvolte afacerile sunt Creditele Micro. Microcreditarea presupune creditarea întreprinderilor mici și a oricărei persoane fizice care desfășoară activitatea de întreprinzător sau practică activitate profesională licențiată ori autorizată.

O altă modalitate este și acordarea creditelor din resurse externe. FinComBank susține activ inițiativele statului prin intermediul acordării creditelor adaptate nevoilor antreprenorilor care nu dispun de suficiente resurse financiare proprii pentru a-și implementa proiectele și a-și dezvolta și extinde afacerile. În strânsă colaborare cu instituțiile guvernamentale și cu autoritățile locale, FinComBank identifică oportunități de finanțare pentru antreprenori care au idei promițătoare, dar care se confruntă cu dificultăți financiare în lansarea și dezvoltarea afacerii. Prin intermediul programelor speciale și a parteneriatelor cu agenții de dezvoltare și fondurile guvernamentale, banca oferă condiții avantajoase de creditare, precum dobânzile reduse, perioade de grație pentru rambursarea împrumuturilor, sprijinind astfel creșterea și dezvoltarea afacerilor locale.

Suntem și vom fi un partener de încredere pentru antreprenori. Scopul nostru este identificarea și informarea clienților despre toate proiectele și soluțiile de finanțare care sunt cele mai avantajoase pentru activitatea lor. La momentul de față, FinComBank colaborează activ cu: Livada Moldovei, IFAD VII și IFAD VIII directe,  RISP I și RISP II refinanțare, IFAD I și IFAD II refinanțare, PAC  I și PAC II refinanțare.

O altă modalitatea de finanțare acordată de FinComBank este cofinanțarea în parteneriat cu instituțiile guvernamentale. Datorită faptului că toate proiectele din resurse externe ce le-am menționat anterior solicită obligatoriu aportul propriu al întreprinderii ce poate fi de la 20% până la 50% din valoarea proiectului, FinComBank acordă suportul necesar prin acordarea creditelor din resurse proprii ce ar acoperi partea de contribuție proprie solicitată de proiect.

Un alt proiect lansat recent, pe care țin neapărat să îl menționez, este proiectul AGRRI care necesită o contribuție proprie a antreprenorului în valoare de 50%, iar cofinanțarea poate fi din resursele proprii ale beneficiarului sau din creditele bancare. Acesta este finanțat de către Banca Mondială, iar administrarea mijloacelor financiare destinate susținerii producătorilor agricoli în cadrul proiectelor se efectuează de către AIPA.

Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre proiectul AGRRI? Ce beneficii oferă acesta agricultorilor?

Proiectul AGRRI presupune acordarea unui suport financiar nerambursabil sub formă de grant și vizează atât fermierii individuali, cât și grupurile de producători activi în domeniul zootehnic și horticol. Acesta este menit să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor autohtone. În ianuarie,  a fost lansat primul apel de depunere a cererilor de solicitare a granturilor în cadrul proiectelor din domeniul „Creșterea bovinelor pentru producția de lapte și mixte”.

În  cadrul proiectului AGRRI, grantul constituie 50% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon de 1.000.000 USD per beneficiar, inclusiv cumulativ pentru implementarea mai multor sub-proiecte ai aceluiași beneficiar. Fermierii selectați vor asigura cofinanțarea celeilalte porțiuni de 50% din valoarea investiției. După cum am menționat anterior, cofinanțarea poate fi atât din sursele proprii ale beneficiarului, cât și din creditele bancare, iar, în ultimul caz, FinComBank este alături pentru a oferi soluții financiare adaptate nevoilor specifice ale acestui sector.

De exemplu, întreprinderea dorește să implementeze un proiect de construcție a unei ferme de bovine, iar valoarea investiției conform proiectului constituie 4 mln MDL. Pentru a beneficia de un grant în valoare de 2 mln MDL,  întreprinderea ar trebui să investească alte 2 mln MDL din resursele proprii. Aici, în ajutorul agenților economici vine FinComBank. Cu o gamă variată de produse și servicii financiare, precum credite agricole cu dobânzi avantajoase și termeni flexibili de rambursare, consultanță specializată și acces rapid la fonduri, FinComBank este un partener de încredere pentru agricultorii care își doresc să își dezvolte afacerile.

Ați menționat anterior despre creditele din resurse externe, care ar fi cele mai solicitate și atractive pentru agricultori la momentul de față?

FinComBank încurajează implementarea proiectelor din contul resurselor externe, deoarece, în dependență de proiectul ales, acestea permit agricultorilor de a beneficia de diferite facilități suplimentare, printre care: porțiunea de grant, scutirea de TVA cu drept de deducere, aplicarea cotei „zero” la TVA, scutirea de plată a taxelor și procedurilor vamale, a accizelor.

Printre proiectele ce se bucură de succes sunt cele care dețin o porțiune de grant, cum ar fi IFAD VIII, componenta „Credite cu porțiuni de grant pentru tineri și femei” și componenta „Credite cu porțiuni de grant destinate grupurilor de producători”, precum și IFAD VII, componenta „Femei microantreprenoare”.

Fiecare proiect fără porțiune de grant este atractiv prin facilitățile pe care le oferă antreprenorilor și condițiilor avantajoase. Prin urmare, este extrem de important de a alege proiectul  potrivit activității, pentru a putea beneficia la maxim de toate facilitățile.

Ce este important pentru agricultori să realizeze acum, în perioada de primăvară, și cum îi poate ajuta FinComBank în acest sens?

Primăvara este o perioadă decisivă pentru majoritatea domeniilor agricole. Agricultorii trebuie să se concentreze pe lucrările de pregătire a solului, selectarea plantelor și răsadurilor sau semințelor în funcție de specificul culturilor dorite, precum și tratamentul fitosanitar necesar pentru a obține o roadă bogată în sezonul următor. Apicultorii revizuiesc întreținerea stupilor pentru a asigura condiții optime pentru albine. De asemenea, ei pregătesc echipamentul necesar pentru recoltarea și prelucrarea mierii în sezonul următor. Cei care se ocupă de zootehnie se gândesc la creșterea turmei de bază, extinderea sau modernizarea infrastructurii fermelor.

Primăvara, se iau masurile necesare pentru a asigura o creștere sănătoasă a culturilor, precum și se încep pregătirile de sezonul de recoltare și comercializare. Atât acum, în acest sezon, cât și în celelalte perioadelor ale anului, FinComBank pune la dispoziția antreprenorilor din agricultură o gamă variată de produse și servicii financiare, de la finanțarea capitalului circulant, până la proiecte investiționale.

Pot remarca că în această primăvară se simte o necesitate mai acută a agricultorilor în credite pentru completarea mijloacelor circulante. Îndeosebi a celor ce se ocupă cu creșterea culturilor cerealiere. Acest fapt se datorează diminuării constante a prețurilor la producție de la an la an, majorării costului la producție din cauza creșterii prețurilor la semințe, îngrășămintele, dar și a amortizării mijloacelor fixe. Anul 2023 pentru o buna parte din ei este un an cu pierderi.

Având abilitățile și cunoștințele necesare, specialiștii noștri sunt cei care analizează specificul fiecărei afaceri, necesitățile acesteia și vin cu cele mai bune soluții. Echipa băncii este profund implicată în acest proces, este dedicată să ofere sprijin și asistență în fiecare etapă a parcursului antreprenorial al clienților săi.