În timp ce sezonul de semănare în Rusia ia amploare, horticultorii stau la coadă în magazinele de grădinărit și mulți dintre ei sunt șocați de prețurile piperate. Vânzătorii de materiale de plantare confirmă că au fost nevoiți să schimbe etichetele de preț din cauza furnizorilor lor.
NATALIA, vânzătoare de produse de grădinărit: „Prețurile pentru întreaga gamă au crescut cu aproximativ 40%. Acest lucru se întâmplă în ultimii doi ani. Nu a fost o creștere instantanee, ci treptată.”
Dificultățile logistice cu U.E, cel mai mare importator de semințe în Rusia, au început în 2022. Unii producători occidentali de semințe, au ieșit din Rusia a invadat Ucraina, iar acest lucru a îngustat piața și a împins prețurile în sus.
NATALIA, vânzătoare de produse de grădinărit: „Toate companiile care împachetează semințe pentru piața rusă le aduc de obicei din Olanda. Prețul a crescut în mod natural din cauza cheltuielilor de transport din cauza sancțiunilor.”
Companiile care au rămas în Rusia se confruntă acum cu noi reglementări: de la 1 martie, orice producător străin de semințe poate lucra în țară doar după localizarea producției sale inițiale în Rusia la o întreprindere comună, deținând o cotă de 49% sau mai puțin în cadrul acesteia.
NATALIA, vânzătoare de produse de grădinărit: „Gama de mărfuri produse în Rusia a început să se lărgească în ceea ce privește materialul săditor, răsadurile. Înainte era importat din Polonia și Olanda, dar acum pepinierele noastre au învățat cum să facă material de plantare. Substituirea importurilor a mers bine în această privință. În ceea ce privește semințele, acei producători ruși care erau pe piață înainte de sancțiuni rămân acolo, încă nu au apărut alții noi.”
Toate acestea au afectat nu doar marile companii agricole, ci și grădinarii.
OLGA FEDOTOVA, grădinar: „Am găsit un pachet vechi de semințe obișnuite și ieftine produse în 2018. Sunt o mulțime de semințe în pachet. Și am cumpărat pachetul de semințe proaspete de cireș produse de Grădinile din Rusia. Dacă deschideți pachetul, aproape că nu sunt semințe.”
Femeia susține că și calitatea acestora lasă de dorit.
OLGA FEDOTOVA, grădinar: „Calitatea semințelor s-a înrăutățit mult. Nu încolțesc, multe dintre ele sunt rupte într-un pachet, iar greutatea semințelor într-un pachet este minimă. Recuperezi costul semințelor de la un capăt la altul.”
O asociație non-profit pentru industria semințelor din Uniunea Europeană, a avertizat autoritățile ruse că noile norme amenință operațiunile locale ale membrilor săi în această țară. Într-o altă încercare de a-și stimula propria producție de material săditor, Rusia a limitat la sfârșitul lunii ianuarie importul unor tipuri de semințe, inclusiv de cartofi, porumb și altele, din așa-numitele țări „neprietenoase”, inclusiv din UE și SUA.