Rusia rămâne principala piață a merelor moldovenești

În luna martie a acestui an, Republica Moldova a exportat puțin peste 19.000 de tone de mere, scrie portalul EastFruit. Aceasta este mai mult decât volumul exportat în februarie – aproape 15.000 de tone, dar semnificativ mai puţin decât nivelul mediu din luna martie din ultimii cinci ani – aproximativ 25.000 de tone, transmite stiri.md cu referire la mold-street.com.

În martie 2022 – etapa inițială și, într-un anumit sens, cea mai dificilă a războiului din Ucraina – exporturile de mere din Moldova au fost de aproximativ 11.000 de tone, în aceeași lună a anului 2021 – aproape 19.000 de tone, iar în martie 2020 – 27.000 de tone.

Potrivit EastFruit, luna trecută, pe piaţa rusă au ajuns circa 9.800 tone, ceea ce este ceva mai mult de 50% din total. Deşi e o scădere semnificativă comparativ cu media de 90-95% din exporturile de mere din anii precedenţi, piaţa rusească rămâne principala.

Datele publicate arată că alte circa 29,5%, circa 5.600 de tone din merele exportate au ajuns în Kazahstan o altă ţară CSI.

În România, care este în TOP 3 țări-cumpărătoare ale acestui produs au fost exportare 1.400 tone de mere, la fel ca şi în februarie. Cota României este de aproximativ 7,4%.

Moldova a trimis și o cantitate semnificativă de mere pe piața din Emiratele Arabe Unite – 549 de tone, Arabia Saudită – 340 de tone, Oman – peste 100 de tone. În general, pentru a doua lună, aproape 1.000 de tone de mere au fost exportate din Moldova pe mare prin porturile României.

Specialiștii organizațiilor de producători agricoli, în baza datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, notează că prețul mediu în luna martie pentru merele exportate este de 0,77 dolari pentru un kilogram – 14,3 lei. În opinia lor, „având în vedere situația de pe piețele tradiționale și logistica încă dificilă, acesta este un preț bun”.

Creşterea fie şi nesemnificativă a exporturilor de mere în martie au dus la o ușoară creștere a prețurilor cu ridicata minime pentru soiurile Gala, Granny Smith, Golden Apple cu 0,01-0,02 de dolari pentru un kilogram la începutul lunii aprilie.

Operatorii pieței consideră că creșterea treptată a prețului merelor va continua și în această lună.

După invazia rusească a Ucrainei şi introducerea de noi restricţii de către Rusia la exportul de fructe din Moldova, producătorii locali încearcă să găsească alte pieţe de desfacere, iar una dintre acestea este India. Deocamdată, exporturile pe această piaţă sunt infime – 40 tone de mere în 2022 şi un lot de 100 tone expediat în luna ianuarie 2023

Această diversificare presupune standarde mai ridicate de calitate, o logistică mai complicată și cunoașterea specificului noilor piețe.