Rusia dorește să impună o taxă pe vinuri de până la 50%: ce spun vinificatorii din Moldova

Deși anterior Rusia se afla în top 5 țări către care Moldova exporta vin, în prezent, exporturile de vinuri moldovenești către Rusia reprezintă doar 3,6 milioane de dolari, un nivel comparabil cu exporturile către Argentina și Africa de Sud.

În Rusia se planifică majorarea taxei pentru vinurile din țările neprietenoase la 30-50%. Inițiativa a fost susținută de vicepremierul Rusiei, Dmitri Patrușev, care a declarat că fondurile obținute din aceste taxe vor fi folosite pentru sprijinirea sectorului vinicol din Rusia.

„Consider că taxa de 25% trebuie majorată. Poate la 30%, 40% sau chiar 50%. Acest lucru ne va permite să direcționăm fondurile către dezvoltarea viticulturii și vinificației rusești”, a spus Patrușev.

El a menționat că autoritățile ruse nu vor adopta o abordare rigidă privind taxele foarte ridicate, ci se vor concentra pe creșterea sprijinului. În septembrie s-a aflat că importurile de vin din Uniunea Europeană în Rusia aproape s-au dublat în luna iulie, comparativ cu perioada aprilie-iunie, ajungând la 12,1 mii de tone.

Termenul de „țară neprietenoasă” – sau, mai precis, „stat străin neprietenaos” – a apărut pentru prima dată în legislația rusă în 2018.

Republica Moldova nu se află pe această listă, însă vinul moldovenesc întâmpină în continuare dificultăți. Dacă anterior Rusia era unul dintre cei mai mari importatori de vin moldovenesc, acum situația s-a schimbat. Cele mai mari volume de export sunt îndreptate către România – în valoare de 30,4 milioane de dolari. În top 5 importatori de vin moldovenesc mai figurează Polonia (8,2 milioane de dolari), Cehia (7,4 milioane de dolari), SUA (6,7 milioane de dolari) și China (4,8 milioane de dolari). Urmează Olanda, Turcia, Ucraina și Rusia. În total, Moldova exportă 85% din producția de vin în 68 de țări ale lumii.

Volumul exporturilor de vin moldovenesc către Rusia reprezintă doar 3,6 milioane de dolari, un nivel comparabil cu cel al exporturilor către Argentina și Africa de Sud.

Mai mult, vinificatorii moldoveni nu consideră piața rusă una de perspectivă. Acest lucru a fost confirmat și de reprezentanții industriei într-un comentariu pentru Agro TV Moldova.

După embargourile impuse asupra vinurilor din Republica Moldova în 2006 și 2013, compania noastră nu mai exportă în Rusia. La acel moment, a fost o lovitură puternică pentru afacerea noastră, dar ne-am mobilizat și am găsit piețe noi de desfacere, – au explicat specialiștii de la „Château Purcari”, menționând că vinurile lor sunt acum prezente pe piețele a peste 25 de țări din Europa, America de Nord și Asia de Est, inclusiv SUA, Canada, Regatul Unit, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Germania, Kazahstan, Kârgâzstan, Ucraina, România, Turcia, Japonia, Luxemburg, țările baltice și altele.

La întrebarea dacă, în viitor, există posibilitatea ca producătorii moldoveni să revină pe piața rusească, răspunsul a fost:

Desigur, nu. Acum ne interesează mai mult piețele din Orientul Mijlociu și Africa. În primul rând, consolidăm și extindem prezența noastră actuală în Europa, pentru a deveni un producător de top la nivel internațional, – a declarat un reprezentant al industriei despre noua strategie.

Anterior, Agro TV a raportat că, în 2024, prețurile la struguri au crescut cu 24%. Creșterea prețurilor a devenit un semnal de alarmă pentru consumatori și producători, deoarece cererea și oferta pe piețele interne și externe se schimbă constant.

Fermierii loviți de secetă. Cine este eligibil pentru ajutor financiar? AIPA publică lista preliminară>>>

AIPA respinge cererea de ajutor pentru Cricova în contextul secetei din 2024>>>

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.