Rusia continuă să refuze fructele moldovenești
Pe parcursul anului trecut, Federația Rusă a returnat circa zece loturi de mere sau prune moldovenești a câte 20 de tone.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, motivul a fost depistarea organismelor de carantină, transmite IPN.
Specialiștii ANSA menționează că la certificarea fitosanitară a sâmburoaselor predestinate exportului mostrele de fructe sunt prelevate și analizate de Laboratorul Central Fitosanitar.
Producția înapoiată este verificată repetat în Moldova. În lipsa dăunătorilor, agentului economic i se recomanda procesarea sau vânzarea mărfii pe piața locală.
Șefa Direcției protecția plantelor de la ANSA, Svetlana Lungu, a precizat că, având în vedere cantitatea mare trimisă în Rusia, procentul de retur este foarte mic. Și nu este vorba despre neconformitatea întregului lot. Or, e suficient să fie afectat un singur fruct și se ia decizia de a fi întoarsă toată cantitatea.
În 2020, țara noastră a exportat peste 208 mii tone de mere proaspete în Kazahstan, Belarus, Federația Rusă, Mongolia și Uzbekistan și peste 1. 8 mii de tone – în Bulgaria, Estonia, Letonia și România.
De asemenea, mai mult de 34 de mii de tone de prune au ajuns în Rusia, Belarus, Ucraina, Kazahstan, Bosnia și Herțegovina, Mongolia și Croația.
Alte 21 de mii de tone de prune au fost transportate în România, Letonia, Lituania, Estonia, Austria Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor mai relatează că exportul produselor de origine vegetală autohtonă în 2020 a fost în descreștere comparativ cu 2019. Cauza ar fi seceta și calamitățile naturale pe care le-a suportat Moldova în vara anului trecut.
Aceasta a dus la o micșorare considerabilă a vânzărilor în străinătate față de 2019.