Roșie + Cartof: plantele hibride ar putea crește cultivarea mai multor alimente

În afară de a suna ca ceva dintr-un film SF, plantele care sunt jumătate de cartofi și jumătate de roșii ar putea ajuta la menținerea cererii de alimente, această plantă este denumită POMATO.

Photo- Thompson & Morgan

Roșiile, cultivate pentru prima dată în Germania, ar putea îmbunătăți eficiența producției de alimente fără a afecta calitatea culturii.

 

Deși pot arăta foarte diferit, cartofii și roșiile aparțin ambelor aceluiași gen, astfel încât să poată fi cultivate ca o singură plantă. Deasupra solului, produc roșii și sub o recoltă de cartofi.

 

Deși acest proces este o practică horticolă antică, reunirea legumelor cu tulpini moi ca acestea este o practică mai recentă.

 

Aceste plante hibride ar putea ajuta la eficientizarea culturilor, maximizând randamentul care poate fi produs în mediul urban. O cantitate mai mare de alimente poate fi cultivată în spații mici, cum ar fi balcoane sau acoperișuri.

 

Cum puteți crește mai multe culturi pe o plantă?

Aceste fructe și legume hibride sunt produse folosind un proces numit altoire care reunește țesuturile de la două sau mai multe plante. Această tehnică a fost utilizată de fermieri de mii de ani pentru a reproduce soiuri de pomi fructiferi.

 

De obicei, este o combinație de două plante, una care servește drept „rădăcină” atașată. Există, totuși, exemple de combinare a mai multor fructe pentru a crea ceea ce a fost numit copac „salată de fructe”.

 

Altoirea unei plante pe alta permite cultivatorului să exploateze calitățile acestei plante (pomato), cum ar fi rezistența la boli și secetă sau să producă o cultură complet diferită. Combină cele mai bune calități ale ambelor culturi sau poate permite unui fermier să crească orice fel de plantă dorește, cu un sistem radicular bine adaptat solului.

 

Având în vedere că factorii de mediu au un impact din ce în ce mai mare asupra fermierilor din întreaga lume, este vitală capacitatea de a crește plante care pot rezista acestor schimbări și încă produc suficientă hrană pentru a ne hrăni pe toți. Cercetările au arătat că culturile cu pomato rezistente la secetă ne-ar putea ajuta să diminuăm efectele penuriei de apă în zonele aride.

 

Există și alte posibilități de a face plantele mai rezistente la boli – și astfel folosiți mai puține pesticide, produce randamente mai mari sau chiar atrageți un grup mai diversificat de polenizatori.