Romii, un popor care au libertatea-n sânge

La 8 aprilie este marcată Ziua Internațională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor și de a sensibiliza întreaga lume referitor la problemele cu care se confruntă aceștia.

În societatea noastră, din păcate, încă se mai întâmplă cazuri de discriminare în raport cu cetățenii de etnie romă.

Stereotipurile și mentalitatea depășită a unor moldoveni nu au fost însă un impediment pentru Alla Marian, care a deținut mai multe funcții importante, între care și consilier al fostului prim-ministru.

 Oricine poate ajunge consilier, să ajungă în diferite posturi doar dacă muncește ca să-și dezvolte capacitățile. Doar asumându-și responsabilitatea de a deveni cineva și își dorește o carieră într-un domeniu anume.”

Anul acesta se împlinesc 51 de ani de când romii au o zi specială, când pot sărbători că au devenit liberi și egali în drepturi cu toți oamenii.

„La 8 aprilie 1971, a fost declarat imnul romilor, avem un imn care se cântă și îl avem în suflet. Este un cântec destul de tragic, fiindcă explică de unde au pornit romii și ce s-a întâmplat cu ei. Avem drapelul romilor care are două culori albastru și verde semnificând cerul și pământul, dar și o roată care se mișcă semnificând veșnica mișcare a romilor.”

Deși ar trebui să fie motiv de sărbătoare, pentru romi această zi e mai degrabă una de comemorare. Acest popor a cunoscut traiul în robie până mai încoace, când, paradoxal, în lume se instaurase deja democrația.

„Există diferite abordări sau diferite situații în care se dorește a fi sărbătorită această zi, pentru că este și o zi tragică. Romii au trecut în diferite perioade din calitatea de sclavi în cea de oameni liberi. De aceea, 8 aprilie este și un moment tragic.”

Nu se cunoaște numărul exact al persoanelor de etnie romă care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Chiar dacă, din 1991 încoace, s-au făcut câteva recensăminte ale populației.

„Sunt foarte mulți romi care ascund identitatea. Vorbind prin cifrele organizațiilor care au lucrat cu ei, putem spune că avem neoficial în țara noastră 102-150 de mii de romi. Dar statistica din 2014 spune că sunt 9323.”

Bancurile despre romi și tot felul de sperietori pentru copiii năzbâtioși se pare că îi determină pe cetățenii de etnie romă să-și ascundă identitatea.

„Vine moldoveanul, rusul, ucraineanul, altcineva de altă naționalitate te pune în sac și de duce undeva. Această povestioară practic creează un complex care determină persoana să-și ascundă identitatea.”

Este foarte important să cunoaștem și să respectăm tradițiile, valorile și aspirațiile tuturor comunităților din țara noastră.

„Stimați romi, stimați cetățeni ai Republicii Moldova. Țara noastră are romi de talie mare, cu studii, cu exemple pozitive care contribuie și dezvoltă țara. Noi, cetățenii acestui stat, avem obligația de a păstra și dezvolta statul Republica Moldova.” menționează Alla Marian.

Toate minoritățile au un rol important în consolidarea societății moldovenești, societate care, din vina unor politicieni iresponsabili, pe zi ce trece, e tot mai dezbinată. Iar asta nu duce la bine!