România va ieși din cărbune până în 2032 și va adopta o lege până la mijlocul anului 2022 pentru a aborda închiderea minelor și a adopta măsuri socio-economice pentru a sprijini comunitățile de cărbuni și recalificarea lucrătorilor, conform planului oficial de redresare a țării.
Documentul, adoptat joi (3 iunie), planifică o creștere a ponderii surselor de energie regenerabilă în mixul energetic al României, prin investiții în generarea de energie electrică eoliană offshore, în paralel cu eliminarea cărbunelui din mixul energetic până în 2032 .
Planul este de a înființa o Comisie a Cărbunelui, așa cum au făcut Republica Cehă și Germania, pentru a decide cum să părăsească cărbunele, astfel încât detaliile tranziției nu sunt încă complet elaborate.
Cu toate acestea, România se alătură majorității țărilor UE care au stabilit deja o dată pentru eliminarea cărbunelui care poluează climatul. 14 state membre ale UE au încetat deja să utilizeze cărbune sau s-au angajat să facă acest lucru înainte de 2030.
Cu o dată din 2032, România nu este cea mai ambițioasă țară a UE în ceea ce privește renunțarea la cărbune, deși este cu câțiva ani înaintea celor mai grei utilizatori din Europa – Polonia, Republica Cehă și Germania.
Utilizarea cărbunelui din România a scăzut din 1990, în paralel cu o creștere a energiei nucleare și a gazelor naturale, care este astăzi principala sursă de energie a țării.
Piața UE a carbonului a adăugat, de asemenea, costuri pentru companiile electrice care încă depind de cărbune. CE Oltenia, compania electrică de stat care furnizează în prezent 90% din energia electrică pe cărbune a României, a solicitat mai multe injecții de numerar pentru a acoperi costurile cu carbon aferente schemei UE de comercializare a emisiilor.
Planul de redresare al României, prezentat Comisiei Europene pentru a accesa partea sa din fondul de recuperare al UE de 750 miliarde EUR, subliniază necesitatea creșterii ponderii țării în energie regenerabilă în paralel cu eliminarea cărbunelui.
Planul conține, de asemenea, măsuri pentru prevenirea impactului negativ al tranziției din cărbune, inclusiv utilizarea fondului de tranziție just al UE și revizuirea strategiei energetice naționale a României.
Propune șase reforme și șase investiții principale, bugetul pentru care spune că va fi de 1,62 miliarde EUR. Printre acestea se numără reforma pieței energiei electrice, dezvoltarea legislației pentru viitoarele tehnologii precum hidrogenul, reducerea intensității energetice și decarbonizarea sectorului încălzirii.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/energy/news/romania-will-phase-out-coal-by-2032/