România rămâne în top 10 viticol global

România își păstrează locul în top 10 mondial al suprafețelor viticole, în ciuda unui an 2024 dificil pentru viticultură la nivel global. Conform Organizației Internaționale a Viei și Vinului, condițiile climatice extreme au dus la cea mai mică producție globală de vin din 1961. România, însă, reușește să avanseze ușor ca suprafață cultivată, cu 187 de mii de hectare, transmite revista-ferma.ro.

Anul trecut a fost marcat de scăderi drastice ale producției, cu un total global de 225,8 milioane hectolitri – în scădere cu patru virgula opt la sută față de 2023. Uniunea Europeană a înregistrat cel mai mic volum din secolul XXI, iar consumul mondial a atins un minim istoric, sub influența inflației și a schimbărilor de comportament ale consumatorilor.

România a suferit o scădere de aproximativ nouăsprezece virgula opt la sută a producției de vin, cauzată de grindină și secetă, însă rămâne stabilă în contextul general. Cu o producție de 3,7 milioane hectolitri, țara noastră se află printre puținele care au reușit să mențină echilibrul între producție și cerere.

Consumul intern de vin a scăzut cu unsprezece virgula patru la sută în 2024, dar se menține cu patru la sută peste media ultimilor cinci ani. România continuă să fie un actor relevant în sectorul vitivinicol european și mondial, iar adaptarea la noile condiții climatice și comportamente de consum devine esențială pentru viitor.

Citiți mai mult:

Peste 64,6 milioane de lei plătiți fermierilor în perioada 14–18 aprilie pentru subvenții și investiții agricole

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.