România rămâne cel mai mare producător de nuci al Europei

România continuă să fie cel mai mare producător de nuci al Europei, chiar dacă anul acesta seceta a tăiat cu aproximativ 6 la sută din cantitățile realizate. Trendul este unul ascendent în ceea ce privește investițiile în producție cât și în procesare, iar piața locală „înghite” tot mai multă marfă, menționează economica.net.

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru România, cel mai mare producător de nuci al Europei, o producție anuală de 53.000 de tone de nuci, cu 6% sub recolta anului anterior, un an bun când fermierii au scos în piață aproximativ 56.000 de tone. Cu toate acestea, perspectivele sunt favorabile pentru anul comercial 2022/2023, cu o producție estimată la 56.300 de tone.

Majoritatea livezilor de nuci din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi.

Companiile locale de prelucrare a nucilor și-au îmbunătățit prezența pe rafturile magazinelor și și-au sporit investițiile în ambalaje inovatoare, sortare și etichetare, pentru a capta atenția consumatorilor. Nucile sunt foarte populare în România și sunt în general consumate ca gustări, fie simple, fie în amestecuri, și sunt folosite crude sau prelucrate, sau ca ingrediente în panificație.

De asemenea, uleiul de nucă devine din ce în ce mai popular datorită presupuselor sale beneficii pentru sănătate, iar o  mică parte din producție este recoltată în verde pentru prepararea gemurilor.

În plus, România exportă anual cantități însemnate de nuci decojite. Principalele piețe de destinație sunt Germania, Franța și Austria.
În primele șase luni ale acestui an, au fost livrate peste granițe peste 4.400 de tone de nuci decojite în valoare de 24,1 milioane de euro.