România va testa vaccinul împotriva Pestei Porcine

Europa așteaptă până în 2024 un vaccin eficient împotriva pestei porcine africane (PPA), principalul risc pentru sănătatea porcilor din întreaga lume, fiind singura metodă de eradicare a bolii.

Acest lucru a fost confirmat de profesorul Facultății de Medicină Veterinară a Universității Complutense din Madrid (UCM) José Manuel Sánchez-Vizcaíno, coordonatorul proiectului VACDIVA, potrivit agrimanet.ro.

Sánchez-Vizcaíno a anunțat că testările pilot pentru vaccinul împotriva pestei porcine africane (PPA) sunt de așteptat să înceapă în 2024 în Lituania, România și Kenya.

După mulți ani de cercetare a bolii răspândită pe cinci continente, au reușit să fie produse trei prototipuri de vaccin pentru porcul domestic și mistreț.

„În China, total afectată de boală, de exemplu, problemele culturale sunt cel mai greu de controlat. Tradiția lor de a cumpăra sânge pentru hrană și de a folosi deșeurile alimentare pentru animale a contribuit foarte mult la răspândirea acesteia”, a detaliat profesorul.

A fost dovedit că planurile de urgență sunt slab adaptate țărilor în care evoluează boala și că fermele mici, gospodărești, nu sunt informate asupra măsurilor de biosecuritate,

Pentru a evita riscul de răspândire a bolii, Vizcaíno propune diseminarea rezultatelor cercetărilor, planuri de urgență adaptate fiecărei țări, creșterea biosecurității în ferme, pe transport și în abatoare.

Profesorul UCM a subliniat că, deși este esențial să existe un vaccin sigur și eficient, controlul faunei sălbatice, biosecuritatea și colaborarea administrațiilor și fermierilor sunt esențiale pentru a pune capăt riscului.

În proiectul VACDIVA participă două laboratoare mondiale de referință pentru pesta porcină africană, ambele spaniole: Centrul de Supraveghere Sanitară Veterinară (VISAVET) al Universității Complutense și Centrul de Cercetare în Sănătate Animală al Institutului Național de Agricultură și Cercetarea și Tehnologia Alimentară (CISA-INIA).