România a devenit principala rută pentru mai mult de 60% din cerealele ucrainene
Presa internațională vorbește despre o solidaritate a unor state membre UE față de Ucraina în chestiunea exporturilor de cereale. Astfel, Reuters arată că Spania consideră că interzicerea unilaterală a cerealelor ucrainene de către orice stat membru al UE pare ilegală, iar Franța a spus că este în joc solidaritatea europeană, transmite agrointel.ro
Spania se poziționează de partea Ucrainei prin declarațiile făcute de ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Puchades. Acesta a declarat luni, 18 septembrie, că interzicerea unilaterală a importurilor de cereale ucrainene de către orice stat membru UE pare ilegală, în timp ce Franţa susţine că miza este solidaritatea europeană, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
În mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.
Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că aceste decizii sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.
Aproximativ 60% din cerealele ucrainene au fost tranzitate prin rutele alternative din UE, în timp ce 40% încă puteau fi transportate prin porturile de la Marea Neagră până în iulie. România a devenit principala rută pentru mai mult de 60% din cerealele ucrainene transportate pe cale terestră, iar luni premierul Marcel Ciolacu a declarat că interdicţia ar putea fi extinsă dacă cresc cererile de import.