Roman Tabarcea: ” Vom opta pentru îngrășăminte lichide”
Agricultorii urmăresc atenți câmpurile de culturi agricole semănate, mai ales că de ceva vreme problema legată de îngrășămintele azotate s-a accentuat. De regulă, acestea erau importate preponderent din Rusia și Ucraina, însă în prezent din cauza conflictului dintre aceste două state, căile de import sunt blocate. Am luat legătură cu Roman Tabarcea, administratorul societății ”LargoTerra” din satul Larga, raionul Briceni, care ne-a comunicat că situația nu este atât de gravă, culturile agricole se dezvoltă relativ bine, scrie agroexpert.md.
Agricultorul de la nord ne- a povestit că supraveghează atent culturile de toamnă semănate nu concomitent, fapt ce a permis ca starea lor să fie diferită în prezent.
”La noi la nord, stratul de zăpadă este acum de 10-12 cm. Avem 300 de hectare de grâu, cel pe care l-am semănat în septembrie arată bine, starea sa de dezvoltare este bună, în schimb cel pe care l-am semănat mai târziu nu prea s-a dezvoltat, vom vedea ce vom face, îl vom reabilita cu produse fitosanitare sau vom fi nevoiți să recultivăm porțiunea dată cu alte culturi de primăvară. Rapița este foarte frumoasă, am semănat-o la sfârșitul lunii august și chiar arată foarte bine, toată suprafața de 150 de hectare. În ceea ce privește criza îngrășămintelor, noi le vom folosi mai rațional, mai ales că la noi soia este cultura de asolament și ne permite să avem rezerve de azot în sol. Soia lasă reziduuri de azot, la un hectar în jur de 100 kg ceea ce reprezintă echivalentul a 300 kg de silitră. Chiar ne propunem să mărim suprafețele cu soia, cu posibilitatea de a o iriga, ne vom asigura o roadă profitabilă” a explicat Roman Tabarcea.
Agricultorul de la Briceni, în urma apariției deficitului de îngrășăminte, dar și a scumpirilor uriașe care au avut loc, a identificat o altă soluție pentru a obține recolte bogate.
”Am decis să optăm pentru îngrășămintele lichide, care sunt mai eficiente și la preț mult mai convenabile. Chiar dacă plătim tot în jur de 5-6 mii lei per 1000 kg, totuși cei 1000 litri de îngrășăminte lichide sunt utilizați mai eficient. La un hectar 100 litri sunt suficienți, pe când îngrășăminte solide se folosesc 200-300 kg/ha. Într-adevăr scumpirile sunt semnificative, dacă înainte prețul era de 5 mii per tonă, acum costă 15-16 mii, iar cele care costau 8 mii lei, acum variază de la 18 până peste 20 mii de lei. Suntem nevoiți să devenim mai raționali, căci și motorina s-a scumpit, dar dacă la îngrășăminte ne putem limita, la motorină nu prea. Noi o procurăm cu 17,50 lei acum, anul trecut cu 14 lei, deși în 2020 când urcase la 8 lei credeam că e prea de tot. Dar acum ne-am dat seama că realitatea bate filmul, oricum nu putem renunța, continuăm și ne bazăm că vom avea roadă bogată” a subliniat Roman Tabarcea.
Toată speranța agricultorilor se bazează pe recoltele bogate, care vor genera câștiguri ce vor depăși cu mult investițiile, cel puțin așa crede Roman Tabarcea.
”Sperăm că prețul la produsele cerealiere anul viitor va crește sau cel puțin nu va fi mai mic decât este acum. Floare soarelui – 11-12 lei, rapița 12 lei, grâul- 4,50, porumbul este deocamdată ieftin, posibil se va ridica până la 4,50 lei. Noi am recoltat porumbul până la mijlocul lunii noiembrie, avem uscătorie în gospodărie și l-am uscat fără probleme. Avem circa 2000 tone nevândute, dar am vândut 1500 tone cu prețul 3,70 lei. Deocamdată mai așteptăm să mai crească prețul și vom decide când îl vindem. Vrem și salariile pentru muncitori să le mărim cu 30% pentru că lanțul scumpirilor este simțitor și pentru ei. Vom vedea ce va fi la primăvară, dar soluții există pentru orice situație, ceea ce aș vrea să le transmit tuturor agricultorilor. Să nu fie disperați, să gândească prioritar ce acțiuni trebuie de efectuat și cu siguranță vom reuși să depășim și această perioadă dificilă pe care o trăim cu toții” a coinchis Roman Tabarcea.