Roboții culeg și sortează legumele și fructele

Aplicarea în practică a muncii roboților inteligenți face procesarea fructelor și legumelor mai rentabilă.

Roboții de la Universitatea Wageningen&Research învață de la oameni să îndeplinească sarcini cu ușurință.

Sortarea și recoltarea fructelor și a legumelor proaspete s-a făcut preponderent manual, până acum, în toată lumea.

„Folosirea roboților ar economisi companiilor mult timp și bani pentru aceste sarcini consumatoare de timp, plictisitoare și repetitive”, spune Anish Chauhan, șef expert al grupului de viziune computerizată și robotică la Wageningen Food&Biobased Research și membru al echipei Agro Food Robotics.

Obiectivele acestui proiect este de a dezvolta roboți inteligenți care învață să îndeplinească doar câteva sarcini, de la culegere până la sortarea diferitelor fructe și legume.

„Procesatorii de fructe și legume pot folosi acești roboți pentru a-și face munca mai profitabilă”, spune Chauhan. Spre exemplu, el invocă un robot care procesează portocale, dar care poate trece cu ușurință la prelucrarea căpșunilor și le poate sorta instantaneu, în funcție de cât sunt de dulci.

„Cultivatorul poate vinde apoi căpșuni mai dulci la un preț mai mare. Și poate oferi clienților o garanție că produsele nu au fost atinse de o mână umană. Iar aceasta reprezintă un cert avantaj pe timpul unei pandemii ”, a adăugat Chauhan.

Roboții sunt echipați cu camere care surprind mișcările unui om-expert, care execută sarcini de colectare și sortare. Cercetătorii au testat cu succes roboții în multe situații, inclusiv culegerea și sortarea mandarinelor de diferite dimensiuni, separarea bananelor coapte de cele necoapte, sortarea castraveților intacți și deteriorați și separarea diferitelor tipuri de fructe pe aceeași masă.