Roada de mere și prune, mai bogată în acest an

Anul 2023 a venit cu o roadă bogată de mere și prune. Producția ambelor categorii de fructe este mai mare față de anul trecut. Președintele Asociației ”Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi, a declarat, la o emisiune de la un post de televiziune privat, că o parte din recoltă urmează să fie destinată consumului intern, însă cele mai mari cantități vor fi exportate.

El a menționat că, în acest an, recolta de mere este cu peste 100 de mii de tone mai mare față de anul trecut.

VITALIE GORINCIOI, președintele Asociației ”Moldova-Fruct” : ”Preconizăm, în acest an, să avem mai mare producerea de mere decât anul trecut. Anul trecut, puțin mai mult de 400 de mii de tone. În acest an noi așteptăm cam 545-550 de mii de tone, dintre care 45-50 de mii le folosim pe piața internă, vreo 300 de mii se duc la procesare, adică la producerea sucului concentrat și 150-200 de mii noi trebuie să le exportăm.”

În același timp, cea mai mare parte a recoltei se planifică să fie exportată în  Comunitatea Statelor Independente și Uniunea Europeană, Mai nou, în ultimii ani, țara noastră a reușit să cucerească parțial și piața țărilor din Golful Persic și Asia.

”CSI-ului plus Ucraina, cu toate că Ucraina produce mere, în multe zone deci au probleme și ea importă fructele de la noi și, așa planificăm noi, vreo 200 de mii se vor duce în Uniunea Europeană și vreo 20-30 de mii se vro duce în țările din Asia, deci în țările Golfului Persic, unde noi deja, în acest an, am făcut un salt foarte mare.”, declară președintele.

O recoltă bogată se așteaptă, în acest sezon, și la prune. Vitalie Gorincioi spune, că o parte de produs, de asemenea va fi destinată industriei de prelucrare.

”Dacă vorbim de prune, noi preconizăm că va fi tot mai mult decât anul trecut, în jur la 85 de mii de tone, dintre care socotim că vreo 10 mii vor merge la industria de procesare – uscat, suc, gem și așa mai departe.”, spune Gorincioi.

Datorită deciziei adoptate, în lulie 2022 de Cosiliului European, porivit căreia s-au majorat cotele de export, pentru mai multe categorii de fructe și legume moldovenești, printre care se numără și prunele, accesul spre piața Europeană a devenit mai facilitat.

”Preconizăm cam 50 la 50. 50-60 de procente se vor duce pe piața Uniunii Europene. Aici vorbim de România, ca piață internă o socotim noi. (MUSCA 09:21-09:47) Noi deja de câțiva ani am intrat serios pe piața Uniunii Europene. Mai ales că în ultimul timp, de anul trecut și anul acesta au scos toate taxele, deci era limitat. Erau 15 mii de tone pentru Uniunea Europeană, ei au scos aceste cote. Adică putem să ducem atât cât este cerința.”

Potrivit Asociației ”Moldova-Fruct”, în anul 2022, recolta de mere a ajuns la 405 de mii de tone, iar cea de prune la aproximativ 65 de mii de tone. 

 

 

.