Roadă bogată, dar prețuri mici la comercializare! Agricultorii, nemulțumiți

Fermierii din țară raportează o producție semnificativ mai mare decât în ​​anii anteriori. În cadrul unei ședințe cu șefii Direcțiilor agricole raionale, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a i-au fost raportat date care denotă că recolta de cereale din acest an a înregistrat o performanță destul de înaltă.

Oboroc Igor, șef Direcție agricolă din r. Ocnița: ,,Raionul Ocnița a avut grâu însămânțat 8300 hectare – roada medie 4,8 t/ha, orz de toamnă 750 hectare – roada medie 4,9 t/ha, orz de primăvară 550 hectare – roada medie – 3,4 t/ha, rapița de toamnă 1560 hectare – roada medie 3 t/h, mazăre 45 hectare, roada medie – 3 t/ha. Într-adevăr, datele sunt prealabile, însă sunt unele gospodării care au o roadă de 7,8 t/h fără irigare la grâu, 6,8 t/h la orz.”

Conform rapoartelor primite din diverse raioane, temperaturile moderate, cantitățile optime de precipitații și utilizarea îngrășămintelor calitative au jucat un rol esențial în atingerea acestor rezultate.

Tehnologiile agricole moderne și noile practici de fertilizare au permis agricultorilor să optimizeze creșterea plantelor, să maximizeze randamentele și să obțină cereale de înaltă calitate.

Oboroc Igor, șef Direcție agricolă din r. Ocnița: ,,Aceste rezultate se datorează în primul rând, la soiurile care sunt raionate la noi în Moldova, la tehnologie, și de asemenea, la agro-chimie, care este utilizată într-adevăr după carte. Precum a menționat și mult stimata mea colegă de la Briceni, anul acesta am avut parte de toate precipitațiile necesare.”

Totuși, în ciuda roadei bogate, agricultorii sunt nemulțumiți de prețurile scăzute la culturile cerealiere la etapa de comercializare, exprimându-și îngrijorări cu privire la răscumpărarea cheltuielilor.

Curuș Pavel, șef Direcție agricolă Căușeni: ,,La momentul de față, elevatorul, care procură și depozitează cerealele din grupa I, cumpără la prețul de 2,80 lei grâul alimentar, grâul furajer 2,70 lei, orzul la 2,40 lei, iar floarea-soarelui este preconizată la 7 lei.”

În acest context, ministrul Agriculturii și Industrii Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu un șir de soluții pentru a susține agricultorii care nu au obținut rezultatele așteptate.

,,Dumneavoastră veți fi incluși în procesul de distribuire a motorinei. Unde sunt sisteme de irigare și nu au fost folosite de către agricultori, ei vor fi excluși de la primire și nu vor fi eligibili, nu vor primi ajutor sub nici o formă. În toamna anul 2022, agricultorii au utilizat cerealele pentru a semăna culturile de toamnă, motorină, îngrășăminte, destul de scump. Noi am luat decizia și am subvenționat accizele la motorină, aceasta a fost una dintre cele mai scumpe elemente din toamna anul trecut, și evident – aceste 200 de milioane fac parte din pachetul de propuneri ale Ministerului Agriculturii de subvenționare.”

Anterior, reprezentanții ministerului de resort au estimat că în acest an Republica Moldova va recolta peste 1,2 milioane de tone de grâu, de două ori mai mult decât este necesar pentru asigurarea securității alimentare a țării.