Culturile cerealiere de toamnă, în special grâul și floarea-soarelui, sunt în pericol din cauza nivelului scăzut de umiditate în sol, avertizează Boris Boincean, șeful laboratorului sisteme agricole de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor. Potrivit acestuia, solul nu a acumulat rezerva necesară de apă, iar lipsa precipitațiilor suficiente până în primăvară ar putea duce la o nouă secetă în Republica Moldova, transmite Moldova1.
Rezerva de umiditate în sol prezintă un deficit de peste 50 la sută. Majoritatea culturilor prășitoare, cum ar fi floarea-soarelui, extrag apă din straturi mai adânci. Ne punem speranța în precipitațiile din lunile martie-aprilie, dar probabilitatea este scăzută. Recomandăm prudență în amplasarea culturilor care necesită multă apă, cum sunt floarea-soarelui și sfecla de zahăr, și o planificare atentă pentru semănatul grâului în toamnă, a declarat Boris Boincean, șeful laboratorului sisteme agricole de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor .
Anul trecut, seceta a afectat grav 350 de mii de hectare de terenuri agricole din țară. Pentru a acoperi parțial pierderile suferite de fermieri din cauza secetei și temperaturilor ridicate din vara anului 2024, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție.
Specialiștii recomandă fermierilor să monitorizeze atent evoluția condițiilor meteo și să adopte măsuri preventive pentru a reduce impactul secetei asupra culturilor.
Citiți mai mult:
Proceduri noi pentru importul mărfurilor în UE: Ce trebuie să știe transportatorii din Moldova
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.