Risc de îngheț în plantațiile multianuale. Recomandări
În ultimul timp, plantațiile multianuale sunt afectate tot mai mult de fluctuațiile de temperaturi, fenomen relaționat cu schimbările climatice. Experții din domeniu vin cu explicații și recomandări pentru agricultori.
GHEORGHE NICOLAESCU, decan al Facultății de Horticultură, UASM: „Având în vedere că anterior, au fost stabilite temperaturi mai înalte, dacă ne orientăm în urmă, prin februarie am avut temperaturi până la 15, 18 grade, după care martie, aprilie am avut chiar temperaturi până la -8, -10, pe alocuri au coborât. Evident că toate acestea duc la efectul negativ asupra plantelor multianuale. Cu atât mai mult, în ultimele zile, iarăși prognozele care sunt, temperaturile reduse – la unele specii, dacă ne referim la cele pomicole, care au înflorit – aceste temperaturi joase influențează negativ procesul de polenizare, fecundare și legare a fructelor.”
Totodată, acestea influențează negativ zborul în masă a insectelor, în special al albinelor, care sunt principalii polenizatori.
GHEORGHE NICOLAESCU, decan al Facultății de Horticultură, UASM: „De exemplu, la vița de vie, temperaturile care au fost anterior au redus viabilitatea ochilor, adică au mărit procentul de pierdere a ochilor, de la soi la soi, de la plantație la plantație, în funcție de nivelul de pregătire a plantei către iernare, nivelul de maturizare a coardelor, lăstarilor diferit, avem de la 5, 10 procente până la 30,40, chiar și 50% pe alocuri.”
BETA Rezistența plantelor este într-o legătură directă și cu agrotehnica de anul precedent.
GHEORGHE NICOLAESCU, decan al Facultății de Horticultură, UASM: „Așa cum s-a avut grijă de plante, cum a fost tehnologia de îngrijire și cum s-au pregătit plantele către iernare. Au fost pregătite bine și capacitatea de iernare sau gradul de iernare vădit este mai înalt. Plantele mai slabe evident au avut de suferit mai mult.”
Există, bineînțeles, și metode de protecție, de prevenire a efectelor negative cauzate de înghețuri. Metoda tradițională și cea mai veche – perdelele de fum. Specialistul atenționează fermierii în privința unor greșeli frecvente la executarea acestei proceduri.
GHEORGHE NICOLAESCU, decan al Facultății de Horticultură, UASM: „Dacă ne orientăm: temperaturile joase se instalează de obicei sau minima temperaturilor este în jurul orelor 4, 5, 6. Aici este picul minim. Și dacă venim, aprindem și facem perdelele de fum mai devreme, adică la orele 2, 3, atunci. Se formează o barieră, un strat izolator și aerul rece nu reușește să coboare sau trece prin norul de fum și nu reușește ca aerul rece să ajungă nemijlocit la plante. Dacă facem mai târziu, când a început coborârea temperaturilor joase, putem să înăsprim efectul fiindcă izolăm deja temperatura rece. Dacă am întârziat, mai bine deja nu-l facem. Ar fi un alt moment, de a vehicula acest aer cu deplasarea agregatelor de stropit, cu ventilatoarele incluse, ca să nu permită stabilirea sau localizarea aerului rece, adică de a-l vântura.”
Pentru a-și proteja recolta, în țări precum Franța sau Germania, agricultorii folosesc baterii pe bază de combustibil în plantațiile multianuale. În perioada 30 aprilie- 1 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de Cod Galben de înghețuri la suprafața solului, cu intensitatea de -1, – 4 grade.