Risc să avem mai puțini cartofi noi în acest an
În ultimele două săptămâni, prețul mediu angro pentru cartofii de anul trecut pe piața moldovenească a crescut de la de la 6 până la 7 lei pentru un kilogram, potrivit unei monitorizări a analiștilor de la EastFruit.
În aceeași perioadă a anului trecut, prețul a fost mai mic cu 45-50 la sută. Specialiștii din domeniu susțin că creșterea dinamică a prețurilor la cartofii de anul trecut în această perioadă, este vizibilă mai ales pe fondul stagnării costurilor în luna aprilie și are la bază două motive principale.
Primul este o reducere semnificativa a ofertei de cartofi din recolta din 2021, în special de calitate bună. Comerțul cu cartofi s-a mutat de la piețele urbane deschise la supermarketurile care oferă tuberculi spălați, în ambalaje de înaltă calitate, dar la un preț de vânzare cu amănuntul destul de ridicat, de 14-17 lei per kilogram.
Al doilea motiv pentru creșterea prețurilor este previziunile mai puțin pozitive pentru recolta de cartofi tineri plantate în câmp deschis. În următoarea perioadă, potrivit prognozelor meteo, în țară temperaturile vor crește. O tranziție bruscă „de la iarnă la vară” ar putea încetini creșterea mai multor culturi rădăcinoase, precum și a cartofilor.
Totuși, este posibil ca temperaturile ridicate să nu aibă un impact negativ puternic asupra stării câmpurilor de cartofi, în special a celor irigate și acoperite cu agril. Există însă riscul ca cartofii tineri, în cantități mici și, aparent, la un preț ridicat, să intre pe piață chiar la începutul sezonului.
Săptămâna trecută a început în țară sezonul vânzării cartofilor din sere în regiunile de sud ale țării. Prețurile mici cu ridicata sunt mari, de 22-25 lei pentru un kilogram. Anul trecut, cartofii timpurii autohtoni au intrat în vânzare la jumătatea lunii mai, la un preț de 18-19 lei.