Rija: „Recomand agricultorilor să vândă floarea-soarelui”

Chiar dacă au obținut roadă mai bună decât în anii precedenți, agriculto­rii spun că stau cu cerealele în hambare și nu prea au ce face cu mar­fa, pentru că prețul de vânzare este prea mic.

Despre prețurile la produsele cerealiere de pe piața Republicii Moldova, s-a expus Directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” Iurie Rija.

„Atât pe termen scurt cât și pe termen mediu, nu se prevede creșteri de prețuri la culturile cerealiere. În special la grâu, porumb și orz, fiindcă ele practic corelează și sunt legate una de alta. La moment pe teritoriul Republicii Moldova avem un preț de până la trei lei pentru grâul alimentar. În portul de la Giurgiulești se oferă trei lei și patruzeci de bani.”

În contextul costurilor de tranzacționare și evoluției acestora de la bursele internaționale, pentru floarea-soarelui se oferă un preț bun, susține Iurie Rija.

„La moment avem un preț care oscilează până la șapte lei și patruzeci de bani. Acesta este un preț declarat de cumpărători, de fapt acesta este un cost peste piață. Se aplică această procedură cu un tarif mărit, fiindcă achitarea nu este promptă la momentul livrării.”

Fermierii susțin că cei care vor să cumpere oferă prețuri mult prea mici, care nu le acoperă uneori nici cheltuielile suportate. Totodată, Iurie Rija, recomandă producătorilor agricoli să vândă ce au în hambare, fiindcă prețurile nu vor crește în perioada următoare.

„Dacă au grâu alimentar, să îl vândă. Prețurile sunt în scădere și este foarte mult grâu. La fel este foarte mult porumb și orz, acest lucru pune presiune. De asemenea, recomand să vândă și floarea-soarelui, fiindcă în conjunctura pieței internaționale este un preț bun.”

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a raportat o scădere cu 2,2 la sută a indicelui de preț pentru cereale în ianuarie. Experții notează o scădere a prețurilor grâului în contextul concurenței între exportatori și sosirea noilor recolte din emisfera sudică. Prețurile porumbului au scăzut și ele din cauza condițiilor mai bune ale culturilor din Argentina, conform FAO.