Rezultate remarcabile la pomușoare datorită tehnologiilor inovative
Schimbările climatice determină producătorii de pomușoare să investească în tehnologii inovative, precum producerea baciferelor pe substrat și în spațiu protejat, care reduc riscurile deficitului de apă, afecțiunilor secetei atmosferice, razelor directe ale soarelui, furtunilor și ploilor cu grindină.
Un exemplu notabil este Oleg Mereacre, un agricultor din satul Zîmbreni, raionul Ialoveni, care acum doi ani a ales să înființeze o plantație de zmeură în ghivece amplasate în câmp protejat pe o suprafață de aproximativ două hectare. Oleg a înlocuit solul tradițional cu un substrat specializat, lipsit de boli, dăunători și semințe de buruieni, ceea ce a dus la o frecvență redusă a îmbolnăvirilor plantelor și la necesitatea mai puținelor tratamente cu produse fito-sanitare. Această tehnică a dus la o reducere semnificativă a consumului de apă pentru irigare – de zece ori mai puțină, potrivit afirmațiilor antreprenorului.
Oleg Calestru, expert al proiectului USAID Completivitate și Reziliență Rurală în Moldova, subliniază că schimbările climatice din ultimii ani impun agricultorilor să opteze pentru tehnologii moderne pentru a-și proteja recoltele și pentru a asigura investițiile.
Deși investițiile inițiale în tehnologii precum cultivarea în spații protejate și pe substrat pot fi semnificative, acestea aduc beneficii pe termen lung. Aceste tehnologii ajută la reducerea consumului de apă și nutrienți, la diminuarea costurilor de protecție a plantelor și controlul buruienilor, precum și la creșterea calității și cantității recoltelor.
În sprijinul acestor eforturi de adaptare, Asociația Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul USAID a adus un expert britanic, Jeremy Darby, pentru a oferi producătorilor sfaturi și cunoștințe despre tehnologiile inovatoare de cultivare a pomușoarelor în containere și spații protejate. Aceasta are scopul de a ajuta agricultorii să își securizeze investițiile și să obțină recolte de calitate în condiții climatice fluctuante.
Potrivit proiectului USAID Completivitate și Reziliență Rurală în Moldova, actualmente, zmeura este cea de a doua cea mai cultivată baciferă în Moldova, după căpșune. În țară sunt înregistrate circa 1500 de hectare plantate cu zmeură.