Revine! Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Filmele neamului sunt sursele cele mai sigure ce țin aprinsă flacăra istoriei încă vie. Fiecare regizor, fiecare actor care apare în fața publicului sau în fața micilor ecrane, este o legendă, un purtător nemuritor de valori și tradiții.

De altfel, zilele acestea, locuitorii frumosului oraș din piatră albă, se pot bucura și merge la Zilele Filmului Românesc, care este un eveniment organizat pentru publicul larg, iubitor de frumos.

Valentina Iusuphodjaev, Director CNC Moldova:Evenimentele de acest gen, își formează, își construiesc o audiență, un spectator, și atunci trebuie să se întâmple de la an la an. Pentru că, s-a dat dovadă de această tenacitate, acum evenimentul iese din raza Chișinăului și ajunge și în alte părți, acolo unde, din păcate sunt foarte mulți tineri, dacă nu aproape toți, care nu au avut ocazia să meargă, să vadă un film pe ecranul mare. Or, acesta este un proces cu totul diferit și o percepție cu totul diferită a lucrurilor. Plus că aceste filme care sunt în cadrul evenimentului, sunt filme care nu le veți găsi undeva pe internet. Ca să creștem și să ne maturizăm, cinematografia are nevoie de suport. Suport în primul și în primul rând, financiar”

Deși sunt la cea de-a IX-a ediție a evenimentului, organizatorii reușesc în continuare să adune publicul și să inspire profund prin filmele difuzate. Acest lucru denotă faptul că, dorința oamenilor de a merge la film este încă vie.

Dumitru Grosei, Coordonator general ZFR: “Noi de-a lungul timpului, deja de nouă ediții, am reușit să  formăm un spectator al nostru. Am reușit să punem bazele unor distribuții de film pe cât este posibil aici în Moldova. Am reușit să influențăm anumite coproducții care s-au făcut aici. Publicul este foarte deschis datorită și nouă, pentru că noi am mai instituit și o sesiune la fiecare film. Aducem câte un invitat și facem sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu Ionuț Mareș care discută în prezența publicului cu autorul filmului, astfel interacționând cu publicul. Dacă la început publicul era mai timorat, acum s-a mai dezghețat. Evenimentul este cu intrare gratuită, doar că (participanții) trebuie să vină să-și ridice biletele, deja plătite de către noi, aici la cinematograf. ”

Cinematografia moldovenească, după părerea regizorului Cristian Mungiu, se dezvoltă mult mai rapid în ultimii ani, decât acum 10-15 ani. Uimitor este faptul că nu doar generația de vârsta a doua și a treia preferă să vizioneze acest gen de filme, precum ar fi categoria de filme vechi, dar și tinerii.

Cristian Mungiu, Regizor, producător și scenarist:“Acum 10 sau 15 ani nu prea vedeai filme făcute aici. Era rezultatul acelei perioade economice destul de dificile, acum există măcar niște structuri, există și niște bani, chiar dacă bugetele sunt mici, important e că sunt cumva predictibile. Sunt convins că talent local există și că Moldova va putea să producă un pic mai mult și să atragă mai mult atenția asupra filmelor locale. E foarte ușor să pierzi publicul și e foarte greu să-l recâștigi. El nu poate fi recâștigat, decât prin niște evenimente în care cineva trebuie să investească, ca să vină cineva și să vină actori, să se întâlnească cu publicul, să existe un sistema de săli, mai amplu. În ce mă privește, o să arăt de data asta la Chișinău trei filme. Occident, primul meu film care este o comedie e ultimul meu film, care se cheamă R.M.N, care a fost la Cannes și care are mâine, totodată cu proiecția de la Chișinău, premiera în Marea Britanie, poimâine are premiera în Japonia și al treilea film este 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, film din 2007 care cumva m-a adus în atenția cinematografelor din lume. Eu poftesc pe toți cei din Chișinău și din aceste orașe unde se prezintă filmele din cadrul „Zilelor Filmelor Românești”, să vină să le vadă. Înțeleg că intrarea este gratuită, deci trebuie să-ți faci doar timp să ieși din casă. ”

Zilele Filmului Românesc, se desfășoară la Chișinău în perioada 21-24 septembrie. Toți iubitorii de artă și de frumos, sunt așteptați la film. Intrarea este gratuită.