Restricții la procurarea alimentelor în Ungaria

Un plan conceput să îi protejeze pe consumatorii ungari de cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană a generat consecinţe nedorite, în condiţiile în care chiar înainte de sărbători retailerii un început să raţionalizeze produsele alimentare, o reminiscenţă a perioadei comuniste, transmite Bloomberg, scrie digi24.ro.

După ce guvernul a decis să plafoneze preţurile la produsele alimentare de bază, unul din cei mai mari retaileri, a decis să introducă o limită de un kilogram de cartofi şi un litru de lapte pentru fiecare cumpărător, ca urmare a creşterii cererii.

Alte lanţuri de magazine, la fel au introdus restricţii similare.

Eforturile premierului Viktor Orban de a plafona preţurile la alimente fac parte dintr-un program mai amplu destinat plafonării costurilor la o gamă largă de produse, de la carburanţi şi până la credite ipotecare, în ideea de a-i ajuta pe unguri să facă faţă celei mai grave crize a costului vieţii din Europa. Însă, Banca Naţională a Ungariei spune că aceste măsuri au generat efecte adverse, creând rafturi goale şi majorări de preţuri în una din cele mai deschise economii ale lumii.

Guvernul de la Budapesta se aştepta ca inflaţia, care a ajuns la 22,5 la sută, fiind  deja cea mai mare din UE, să ajungă până la 25 la sută la finele anului. Preţurile la alimente au crescut cu 49 la sută.

Totodată, rafturile magazinelor din Ungaria sunt în continuare pline, însă în multe cazuri este vorba de alternative mai scumpe la bunurile ale căror preţuri sunt plafonate.

Această situație a provocat un semnal de alarmă la banca centrală, iar guvernatorul le-a spus recent parlamentarilor că plafoanele de preţ trebuie eliminate „imediat”, pentru a readuce inflaţia sub control.