Restabilirea zonei turistice „La Nihalcea”

Turismul din Republica Moldova este încă în proces de dezvoltare, iar acest fapt necesită multă muncă și efort depus de oamenii din țara noastră. În ultimii ani, toți mai mult turiști caută să viziteze locuri liniștite, deosebite în aer liber. În acest sens, Fondul de Dezvoltare Purcari, împreună Estonia Developement Cooperation și mai mulți parteneri din Polonia și Suedia au reabilitat zona de odihnă Nihalcea din raionul Ștefan Vodă, care era într-o stare deplorabilă.

„Aici suntem la iazul Nihalcea, un iaz pe care l-am restabilit, am avut grijă de el, l-am curățit și izvoarele. Anul trecut din cauza secetei m-ai nu l-am pierdut, după cum putem vedea, apă este suficientă, anul trecut nu era nici jumătate din apa aceasta. Doi ani în urmă era doar iarbă și tufari și practic nu puteai să mergi pe aici, acum deja avem cu totul alt ceva.” a declarat IGOR LUCHIANOV-membru, A.O. Fondul de Dezvoltare Purcari.

„Cu doi ani în urmă când am venit aici și am văzut în ce dezastru este acest lac și practic era un model al tuturor lacurilor care sunt în Republica Moldova. Atunci vorbeam de un proiect și chiar îmi imaginam ce o să se întâmple, deci vedem că s-a întâmplat și este un acces liber pentru turiștii care vin.” a menționat TATIANA MARIN-președintele Mișcării Ecologiste, Ștefan Vodă.

Proiectul a demarat cu doi ani în urmă, când mai mulți specialiști au venit la fața locului și au analizat potențialul locului. Ca urmare, a fost dat start lucrărilor prin intermediul proiectului „Restaurarea zonei „La Nihalcea” pentru conservarea biodiversității și consolidarea potențialului eco-turistic”.

„Această regiune în zona Purcari, este foarte interesantă pentru noi, este în apropierea Nistrului și aici sunt lacuri frumoase și noi suntem foarte fericiți că există așa proiect UNDP GEF și Ministerul Afacerilor Externe din Estonia la fel au ajutat și banii din Polonia ne-au ajutat să redresăm eco-turistum din această regiune și să curățim lacurile.” a adăugat MARGIT SÄRE-reprezentant, Centrul de Cooperare Peipsi, Estonia.

„Noi am ajutat să scriem scrisori, am ajutat în pregătirea documentelor, aceste lucruri sunt dificile, de care mulți nu vor să se preocupe, pentru că sunt legate de o responsabilitate mare. Aici trebuie experiență, Purcari Comunity este o organizație mică și este foarte bine că a primit acest grant și a făcut lucrările, care au fost grele.” a menționat Sylwia Szparkowska, reprezentant, Developement Polish Foundation.

Acum zona Nihalcea arată altfel, aici fiind instalați piloni solari, foișoare, bănci, scrânciob, rampă pentru scăldat, au fost sădiți pomi pentru a ține umbră și a preveni eroziunile, ca într-un final locul să devină o atracție pentru turiștii din țară și de peste hotare.

„Am reușit ceea ce am vrut să facem. Avem multă apă, locul este amenajat perfect, unde oaspeții deja vin. Suntem bucuroși, chiar și donatorii străini au văzut ce era aici anii precedenți și acum este o diferență foarte mare.” a menționat IGOR LUCHIANOV-membru, A.O. Fondul de Dezvoltare Purcari.

„Eu sunt foarte mulțumită de cum arată acum. Aici deja va fi mai bine pentru localnici, turiști și pentru pești, păsări, animale și toată natura.” a declarat MARGIT SÄRE-reprezentant, Centrul de Cooperare Peipsi, Estonia.

„Noi am văzut iazul într-o situație rea în timpul secetei, acum el deja este viu. Putem vedea pe cer păsări, care au revenit și asta demonstrează că cooperarea poate transforma lacul în unul viu. Noi suntem mulțumiți de o așa situație bună, pentru că chiar și pe uscat este viață, sunt păsări, care au revenit.” a menționat Sylwia Szparkowska, reprezentant, Developement Polish Foundation.

Proiectul „Restaurarea zonei „La Nihalcea” pentru conservarea biodiversității și consolidarea potențialului eco-turistic” a fost posibil datorită implicării Fondului de Dezvoltare Purcari, Estonia Developement Cooperation, partenerilor din Polonia și Suedia, care urmează să mai intervină în redresarea turismului eco și faunei Republicii Moldova.