Republica Moldova, sufocată de gunoi

În secolul 21, când aproape tot ce cumpărăm din magazine este ambalat în materiale care au nevoie de sute, sau chiar mii de ani pentru a se descompune, în Republica Moldova așa și nu sunt reciclate deșeurile. Plasticul, sticla, metalul sau hârtia ajung împreună cu deșeurile biodegradabile la platformele special amenajate. Deși avem o lege a deșeurilor, votată încă în 2016, aceasta așa și nu a fost pusă în aplicare, iar între timp, țara noastră se sufocă în gunoi.

SERGIU MOLOMAN, șef Direcție economie și atragerea investițiilor, Ștefan Vodă: Strategia este aprobată și strategia cuprinde o perioadă de timp foarte mare, dar ne pare rău că nu se mișcă în direcția respectivă, deoarece gestionarea deșeurilor afectează foarte mult alte aspecte ale vieții umane a localității.”

Astfel, în majoritatea localităților există câte o gunoiște neautorizată, iar autoritățile publice locale strâng din umăr și susțin că nu pot face față singuri acestei probleme.

ION HÎNCU, primarul satului Volintiri: Nu cunosc cum a apărut gunoiștile acestea, la moment, eu nu cunosc. De ani de zile au fost create și iată acum sarcina numărul unul, cum să le lichidez? Este strategia națională pe țară cu gunoi, cu poligoane, eu nu am idee când va fi ea implementată.”

VLADISLAV COCIU, primarul orașului Ștefan Vodă S-au mai perindat diferite guverne, vine un guvern se schimbă, noi dacă se purcedem la partea istorică, acolo a fost semnat de domnul Filat, să știți câte guverne s-a schimbat și fiecare guvern vine cu abordare nouă, poate le trebuie timp să studieze. O greșeală foarte mare a fost o strategie pe un termen foarte lung.” 

Specialiștii de mediu, dar și fosta vicepreședintă a Comisiei parlamentare ”Mediu, climă și tranziție verde”, Ina Coșieru susține că este nevoie de armonizarea legislației naționale la cea a Uniunii Europene.

AURELIA BUHNARU, președintele Centrului de instruire și consultanță „E- Circular”: „Revizuirea cu siguranță este una necesară, pentru că au trecut mulți ani și/a stagnat în mare parte pe această direcție, plus la aceasta noi vorbim despre armonizarea legislației națională, la legislația europeană ceea ce înseamnă că trebuie să asumăm angajamente și obiective mult mai ambițioase.”

INA COȘERU, fosta vicepreședintă a Comisiei parlamentare ”Mediu, climă și tranziție verde”:În 2013 a intrat în vigoare strategia de gestionare a deșeurilor, dar această strategie nu avea finanțare pentru implementare a activității care sunt incluse în strategie. Acum trebuie să armonizăm legislația noastră la cea a Uniunii Europene.”

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 3800 de gunoiști jumătatea fiind neautorizate.