Republica Moldova şi UE au lansat o Platformă de Parteneriat Agroalimentar

Republica Moldova şi Uniunea Europeană au lansat o Platformă de Parteneriat Agroalimentar. Scopul acesteia este consolidarea și modernizarea sectorului agricol și alimentar al țării noastre. De asemenea, armonizarea legislației naționale din domeniu cu cea a UE.

În cadrul evenimentului de lansare, mai mulți oficiali de nivel înalt, ambasadori, experți și factori de decizie din Uniunea Europeană au discutat despre sprijinul de care Republica Moldova poate beneficia. În primul rând, este vorba de promovarea unei agriculturi sustenanbile.

WOLFGANG BURTSCHER, director general al Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene: ”Un lucru la care trebuie să tindem cu toți este agricultura sustenabilă. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că toți cei care lucrează în domeniu trebuie să se bucure de standarde înalte, calitate, să aibă aceleași contribuții, să contribuie, inclusiv la diminuarea provocărilor și acțiunilor negative pe care le are schimbarea climatică asupra segmentului agricol. De asemenea, unul din scopuri este să rezervăm natura și zonele rurale. Să aibă posibilitatea de dezvoltare.”

În același timp, autoritățile împreună cu partenerii externi vor contribui activ la digitalizarea sectorului agricol, în special este vorba de fermierii din zonele rurale.

RAIMUND JEHLE, Reprezentant FAO în Republica Moldova: ”Scopul va fi îmbunătățirea vieții diferitor grupuri sociale din zonele rurale ale Republicii Moldova și aici vorbesc despre femei, tineri, mici fermieri și bineînțeles că, în același timp, vom căuta noi oportunități de colaborare cu alți jucători din domeniu din țările europene. Cei de la FAO sunt gata să ofere expertiză, ajutor, asistență tehnică pe această Platformă și va încerca să răspundă maxim în necesitățile sectorului agroalimentar.”

Un alt domeniu care va beneficia de investiții va fi direcționat pentru reducerea poverii asupra statului, în contextul luptei cu obezitatea. Potrivit experților, pentru  ca această țintă să fie atinsă, este nevoie de implementarea unor programe care includ alimente sănătoase.

KATRIEN GHOOS, Șefa Oficiului Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite în RM: ”În contextul scopurilor de dezvoltare sustenabilă 20-30 am stabilit aceasta ca o prioritate și anume, crearea unor diete potrivite pentru fiecare, un mod sănătos de alimentare și în acest sens sectorul agroalimentar are un rol deosebit și anume, rolul de a produce produse de nutriție care sunt sănătoase și în acest sens colaborarea cu Uniunea Europeană și programele mondiale de alimentare sunt gata să susțină Republica Moldova în acest proces.”

La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că doar cu sprijinul partenerilor externi, agricultorii din țara noastră vor avea posibilitatea de a ajunge la un nivel mai înalt de dezvoltare.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Astăzi a avut loc un eveniment extraordinar de important pentru parcursul și dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova. A fost creată o Platformă de susținere pentru agricultura din Republica Moldova. În mod deosebit pentru Ministerul Agriculturii. Acest fapt înseamnă un amplu proces de susținere la nivelul Uniunii Europene, a Ministerului Agriculturii din Republica Moldova.”

La eveniment au participat 11 state membre ale UE. Este vorba de Austria, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Regatul Țărilor de Jos, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. De asemenea, în cadrul Platformei a fost adoptată și Declarația comună privind susținerea eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare și modernizare a sectorului agroalimentar în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.