Republica Moldova şi India vor intensifica volumul schimburilor comerciale

Fructele proaspete și uscate, nucile, vinurile, uleiurile vegetale, carnea de pasăre și ouăle sunt produsele autohtone, care ar putea ajunge pe piața din India. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. De asemenea, oficialul a menționat că Republica Moldova va deschide și o ambasadă la New Dehli până la sfârșitul acestui an, ceea ce la rândul său, va contribui la aprofundarea relațiilor economice dintre țările noastre.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Anul curent, va fi deschisă și o ambasadă în India, cel mai curând luna octombrie, cel mai târziu luna noiembrie 2023. Lucru va dezvolta foarte și foarte mult potențialul nostru de export, va ajuta oamenii de afaceri, care vor dori să facă afaceri, pentru că, astăzi, noi nu avem ambasadă în India și lucrul acesta cred că a fost o scăpare de-a lungul anilor a Guvernul, care nu au văzut o oportunitate de dezvoltare a comerțului în ceea ce privește relația cu India.”

Datorită faptului că Republica Moldova este țară candidată la aderare la Uniunea Europeană și deține certificatele necesare pentru a exporta în UE, comercianții din India sunt interesați să importe mai multe produse moldovenești. La rândul său, țara noastră, de asemenea este interesată să importe produse din India, a mai subliniat Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Partea indiană este interesată în exporturile de orez și noi importăm, anual, cam 1.500 de tone de orez și orezul lor este un produs de calitate și noi am putea majora aceste cantități importate. Ei sunt un mare producător mondial de fertilizanți și preț-calitate este unul foarte bun. Un randament bun ulterior, pentru agricultori. Suntem interesați de aceste tipuri de produse. La rândul lor, ei sunt interesați de ulei, de fructe, fructe uscate din Republica Moldova.”

Oficialul a mai precizat că exporturile vor putea fi realizate prin portul Giurgiulești sau cel din Constanța.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Întrebarea a mai fost pusă și despre căile logistice, cum să ajungă. I-am povestit despre posibilitatea noastră de a exporta prin portul Giurgiulești, că îi cel de stat sau cel privat Adică nu ar fi o problemă să stabilim relații comerciale, chiar și cu produse în stare purvulentă sau încărcate în containere. Merele noi le-am exportat în containere, pe cale maritimă, prin portul Constanța. Practic, la etapa actuală, luând în considerație, că cantitățile nu sunt foarte mari, noi putem să le continuăm să trimitem prin portul Constanța, dar ulterior există posibilitatea de a exporta cu containere, inclusiv maritime, din Republica Moldova, când numărul de containere va fi mai mare, adică ca acea corabie să intre spre ea sau pe cale ferată, containerele puse și, iarăși, duse în port în Constanța.”

În această săptămână ministrul Agriculturii și Industiei Alimentare, Vladimir Bolea, secretarul de stat Andrian Digolean și directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteață, în comun cu reprezentanții Asociației Moldova Fruct au avut o vizită de lucru la New Delhi, India. Delegația moldovenească a avut mai multe întrevederi cu oficiali indieni de rang înalt de la ministerele Agriculturii și Bunăstării Fermierilor, Comerțului și Industriei, Afacerilor Externe, unde au discutat despre facilitarea exporturilor produselor agricole din țara noastră.