În 30 de ani de independență, Republica Moldova a accesat mai mult credite de la instituțiile financiare din țară și din afară, pentru a investi dezvoltarea infrastructurii, sau pentru achitarea pensiilor și salariilor.
Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, ultimii trei ani au fost cei mai critici din istoria țării, în ceea ce privește datoriile.
Veaceslav Ioniță, expert economic: „Avem anul 2020, 2021, 2022, sunt cei mai critici ani din istoria noastră. De ce spun acest lucru, 2020, pandemie și Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică. A fost nevoie ca FMI să ne ofere bani necondiționat, și de fapt acești bani ne-au salvat pe noi ca să putem achita pensiile și salariile. 2021, criza resurselor energetice, țara noastră este nevoită să se împrumute pentru a rezolva problema. 2022, criza doar începe.”
Ioniță susține că Republica Moldova nu are nicio șansă de dezvoltare dacă nu se împrumută din exterior, deoarece dispune de o infrastructură într-o stare dezastruoasă.
Expertul mai afirmă că cel mai bine pentru țara noastră este să acceseze resurse financiare externe, care sunt de câteva ori mai ieftine decât cele interne.
Veaceslav Ioniță, expert economic: „Cel mai bine pentru Republica Moldova este să acceseze resurse financiare externe care sunt de câteva ori mai ieftine decât cele interne. În ultimii ani, țara noastră s-a confruntat cu o problemă enormă de finanțare externă și a fost nevoită să substituie finanțarea externă pe finanțarea internă foarte scumpă. Tot ce trebuie să facă guvernul actual și guvernul viitor este să substituie finanțarea internă prin finanțarea externă, în felul acesta asigurând și o stabilitate a cursului valutar și reducând povara de servire a datoriei.”
În prezent, datoria Republicii Moldova a ajuns la 272,5 miliarde de lei, sau 14,8 miliarde de dolari. Cea externă reprezintă 169 de miliarde de lei sau 9,2 miliarde de dolari: dintre care 2,7 miliarde de dolari este datoria Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei, a administrațiilor publice locale și a întreprinderilor de stat, iar 6,5 miliarde de dolari – a companiilor private.
Datoria internă este estimată la 103,5 miliarde de lei sau 5,6 miliarde de dolari.