Republica Moldova condamnată la CEDO: un moldovean destituit din funcție pentru că a primit mită o drujbă, va primi despăgubiri de la stat

Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, în mod neașteptat, într-un proces în care a fost dată în judecată pentru destituirea din funcție a unui funcționar care ar fi primit mită. Ivan Cavca, destituit din funcția de funcționar la Inspecția pentru protecţia mediului pe motiv că a primit mită o drujbă, va primi despăgubiri de la stat conform Hotărârii CEDO, intrată în vigoare, ieri, 9 ianuarie. Instanţa europeană a decis că procedura desfăşurată împotriva acestuia nu a fost echitabilă, potrivit realitatea.md.

Reclamantul care s-a adresat la  CEDO a fost revocat din funcţie disciplinar în mai 2020 pentru că a acceptat o drujbă ca mită, în timp ce investiga un caz de tăiere ilegală de arbori. Bărbatul a fost reprezentat de avocatul Ion Cobîşenco, iar Dumitru Obadă în calitate de agent guvernamental a reprezentat Guvernul. Ivan Cavca a contestat decizia de revocare din funcţie, susţinând că a fost atras într-o capcană de un agent sub acoperire, care acţiona în cadrul unei acţiuni de evaluare aleatorie a integrităţii profesionale a funcţionarilor din serviciul său. Pentru că nu a obţinut câştig de cauză în justiţia naţională, Ivan Cavca s-a adresat în final instanţei europene.

Fotografie preluată de pe pagina de Facebook a avocatului Ion Cobîşenco

Invocând în faţa acesteia din urmă articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la un proces echitabil, Ivan Cavca a insistat asupra faptului că justiţia Republicii Moldova nu a luat în considerare faptul că acţiunea prin care i s-a oferit drujba ca mită a fost o înscenare, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate. Prin urmare, CEDO a concluzionat că Republica Moldova a încălcat articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit datelor Centrului de Resurse Juridice (CRJM), din 26 ianuarie, 2023, privind analiza hotărârilor CEDO în privința Republicii Moldova, în total, din 1997 până în 2023, CEDO a constatat că statul a încălcat de 786 de ori drepturile omului și le-au obligat să achite compensații de aproape 23 milioane euro.

Citiți mai mult:

rotv.md/serviciul-de-urgenta-solicitat-de-mii-de-ori-in-perioada-sarbatorilor/

Sprijin financiar pentru eficiența energetică în mediul rural

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.