Republica Moldova a exportat în decembrie mai puțini struguri decât au prognozat operatorii de pe piață
Potrivit organizațiilor neguvernamentale ale pomicultorilor moldoveni, în luna decembrie a anului trecut, țara a exportat (în special în Uniunea Europeană) circa 12,4 mii de tone de struguri de masă. Adică, presupunerea operatorilor de pe piață că în decembrie, din cauza prețurilor de achiziție record (în medie 22 lei/kg, 1,25 dolari/kg), exportul de struguri moldovenești va rămâne la nivelul ridicat din noiembrie (circa 25 de mii de tone) s-a dovedit a fi prea optimistă.
De fapt, în decembrie 2023 din Moldova a fost exportată aproximativ aceeași cantitate de struguri ca și în decembrie 2022, relatează EastFruit. În același timp, prețul mediu cu ridicata al strugurilor moldovenești în ultima lună a anului trecut a fost de aproape două ori mai mic decât în aceeași lună a anului trecut.
În total, în perioada august-decembrie 2023, Moldova a exportat circa 68.000 de tone de struguri de masă, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2022 – doar circa 49.000 de tone.
Potrivit observațiilor operatorilor de pe piață, în luna decembrie a anului trecut, comercianții au cumpărat de la viticultori aproape toți strugurii de calitate pentru export. Mai mult, cea mai mare parte a acestui produs a fost expediată către cumpărătorii externi în aceeași lună.
La începutul anului 2024, doar acei fermieri și comercianți care au contracte de livrare la export a unei anumite cantități de struguri în perioada ianuarie-martie vor avea stocuri de struguri în depozit. Potrivit estimărilor experților, volumul total al acestora este mic – nu mai mult de 10-12 mii de tone, aproximativ aceeași cantitate de struguri pe care Moldova a exportat-o în ianuarie-martie 2023.
În 2020-2022, țara a livrat în străinătate circa 20-23 mii de tone de struguri în perioada de iarnă-primăvară.