Moldovenii stabiliţi peste hotare trimit mai mulţi bani acasă. În primele nouă luni ale acestui an, aceştia au făcut transferuri prin intermediul Băncilor Comerciale în sumă de peste 148 de milioane de dolari.
Cifra este cu 47 la sută mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei.
Cel mai mult au crescut transferurile în euro, cu 33,3 la sută. Și cele în dolari au crescut cu 5%. Pe de altă parte, transferurile făcute în ruble ruseşti s-au diminuat cu peste 40 la sută, faţă de anul trecut.
Specialiştii de la BNM susţin că această tendinţă duce la aprecierea monedei naţionale.
Mai exact, datorită banilor trimişi în ţară, pe piaţa valutară se creează un surplus de ofertă în valută străină.
Unii experți economici susțin că volumul real al remitențelor nu s-a mărit, ba chiar a înregistrat o ușoară scădere. Acest lucru se explică prin faptul că remisiunile aduse pe căi oficiale sporesc din contul celor care intră neformal în Moldova.
În același timp, alți specialiști consideră că a existat totuși o majorare.
”Remitențele chiar dacă parțial au devenit deja pe căile neoficiale s-au mai redus, dar se pare că, totuși, a fost și o majorare oarecare. De ce? Fiindcă însăși rezervele valutare ale Băncii Naționale au crescut semnificativ anul acesta. Adică era clar valută în exces în cadrul economiei și respectiv până și Banca Națională a fost nevoită să achiziționeze valuta din economie sau s-o extragă, fiind în același timp păstrat un curs valutar foarte puternic în regiunea respectivă”, relatează SERGIU GAIBU, expert economic.
Conform datelor oficiale, în trimestrul III remitențele au constituit 424 de milioane de dolari, maxima din ultimii 6 ani și au fost cu 40 la sută mai mari decât media din ultima perioadă.